Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Caur Latviju Krievijā nonāk arī Dmitrija Medvedeva itāļu vīna darītavas produkcija

© Pixabay

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Latvijas eksports uz šo valsti nav samazinājies, bet ievērojami mainījusies tā struktūra. Tagad visu, kas nav aizliegts, no Eiropas ved pār Baltijas valstu robežām, tostarp alkoholu, īpaši lielos apjomos. Pēdējo divu gadu laikā arī Dmitrija Medvedeva itāļu vīna darītavas produkts nonācis Krievijā, un to piegādā caur Latviju, ziņo raidījums "Nekā personīga".

"Fattoria della Aiola" ir slavena itāļu vīna un olīvkoku dārzs Toskānā. Taču tas kļuva plaši pazīstams pasaulē 2017. gadā, kad Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs atklāja, ka bijušais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, vadot valsts uzņēmumus, izmantojis šīs darītavas produkciju kā vienu no savām personiskajām priekšrocībām. Navaļnijs publikācijā "On vam ne Dimon" norādīja, kā Medvedevs kopā ar savu kursa biedru Iļju Jeļisejevu izmantojis ofšoru kontus un ieguvis nekustamo īpašumu Toskānā.

Pēdējo divu gadu laikā "Fattoria della Aiola" vīns tiek eksportēts uz Krieviju caur Latviju. Muitas deklarācijas liecina, ka šis vīns sūtīts vismaz četras reizes, izmantojot dažādus loģistikas uzņēmumus, piemēram, "Wellman Logistics" un "MMD Serviss".

Latvijas loģistikas uzņēmumi, piemēram, "Wellman Logistics", apgalvo, ka viņi tikai nodrošina muitas procedūras un nesazinās ar galapatērētājiem. Taču ir norādes, ka daži no šiem uzņēmumiem var būt saistīti ar Medvedeva uzticības personām.

Šī situācija rada jautājumus par sankciju ievērošanu un ētikas standartiem. Tāpat tā aktualizē jautājumu par eksporta kontroli un ievērojamu preču apriti caur Latviju. Uzņēmēju organizācijas aicina politiķus rūpīgi pārdomāt šo jautājumu un, iespējams, slēgt robežu preču apritei.