Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā liegta piekļuve deviņām Krievijas propagandu izplatošām tīmekļvietnēm

© unsplash.com

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) liegusi Latvijā piekļuvi deviņām tīmekļa vietnēm, kas izplata Krievijas propagandu, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Piekļuve liegta vietnēm "mk-pskov.ru", life.ru", "www.pnp.ru", "news-front.su", "russkie.org", "ont.by", "www.sb.by", "council.gov.ru", "x-true.info". Turpmāk šo lapu lietotāji tiks novirzīti uz informatīvo paziņojumu "nelegalssaturs.lv".

Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz citas kompetentās valsts pārvaldes iestādes un pašas padomes konstatēto - minētās tīmekļa vietnes tiek izmantotas Krievijas agresīvās propagandas atbalstīšanai. Iestādes secinājušas, ka vietnēs tiek izplatīta sagrozīta un nepatiesa informācija par Krievijas uzsākto karu pret Ukrainu un Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem, tos attaisnojot. Tāpat izplatīta arī naidu kurinoša informācija un informācija, kura diskreditē Latvijas valsti un NATO.

Kopumā minētajās tīmekļa vietnēs tiek izplatīts naratīvs, ka rietumvalstis un NATO ir vainīgas pie situācijas Ukrainā, savukārt Krievija tikai vēlas nodrošināt mieru pasaulē. Tiek izplatīta būtiski sagrozīta un maldinoša aktuālā informācija par notikumiem Latvijā un pasaulē, kā arī diskreditētas NATO spējas aizstāvēt jebkuru NATO dalībvalsti, attaisnots Krievijas iebrukums Ukrainā.

NEPLP uzsver, ka šādas informācijas izplatīšana, apzināti maldinot sabiedrību par Krievijas Federācijas patiesajiem mērķiem Ukrainā, noskaņojot sabiedrību pret Ukrainas valsti un tautu, kā arī apzināti sagrozot informāciju par krievu valodas izmantošanas iespējām Latvijā un Baltijā, negatīvi ietekmē dažādu sabiedrības grupu mierīgu līdzāspastāvēšanu, tostarp arī Latvijā, un rada riskus dažādām negatīvām provokācijām, kas rada būtisku apdraudējumu Latvijas valsts drošībai un sabiedriskajai kārtībai un drošībai.

Attiecībā uz vārda brīvības ierobežojuma vērtējumu, NEPLP uzskata, ka sabiedrībai ir tiesības saņemt patiesu informāciju. NEPLP ieskatā, sabiedrības interesēs nav saņemt tādu informāciju, kas apdraud valsts vai sabiedrības drošību, valsts teritoriālo vienotību, tāpat sabiedrības interesēs nav saņemt informāciju, kas ir naidu kurinoša un apzināti maldinoša.

"Šādas informācijas saņemšana daļā sabiedrības var radīt uztraukumu un bailes savas valsts pastāvēšanu un savu, savas ģimenes nākotni, kā arī šķelt sabiedrību. Turklāt šī informācija satur arī dezinformāciju un šādas informācijas rezultātā var rasties un aktivizēties organizācijas, kuras atbalsta radikālas idejas, kā arī to pretinieki, tādējādi neizslēdzot iespēju, ka valstu iekšienē var rasties dažādu grupu protesti un tādējādi neapšaubāmi tiek ietekmēta sabiedriskā kārtībā un cilvēku drošība, kas būtiski un nepārprotami ietekmē valsts drošību kopumā," paziņojumā pauž NEPLP.

Ja tīmekļa vietnes, kurās tiek izplatīta informācija, kas apdraud valsts drošību, Latvijas teritorijā nebūtu pieejamas vai arī pieejamība šai informācijai būtu krietni mazāka, NEPLP prognozē, ka nodarītais kaitējums ir ievērojami mazāks.

NEPLP ieskatā, Elektronisko sakaru likumā paredzētais instruments tiesību uz vārda brīvību ierobežošanai - tiesības pieņemt lēmumu, ar kuru ierobežo piekļuvi tādām Latvijas teritorijā pieejamām tīmekļvietnēm, kurās tiek izplatīts saturs, kas apdraud vai var apdraudēt valsts drošību vai sabiedrisko kārtību un drošību - ir uzskatāms par piemērotu līdzekli leģitīmā mērķa sasniegšanai, norādīts paziņojumā.