Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Tiesa atceļ NEPLP piemēroto sodu "Aizliegtajam paņēmienam"

© f64.lv, Ilze Zvēra

Rīgas apgabaltiesa ir atcēlusi Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) sodu Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Aizliegtais paņēmiens" par pausto informāciju saistībā ar vakcīnu pret Covid-19 efektivitāti, informē LTV pārstāvji.

"Aizliegtais paņēmiens" 2021.gadā veica eksperimentu un pārbaudīja antivielas pēc "Pfizer" otrās vakcīnas un "AstraZeneca" pirmās vakcīnas. "Gulbja laboratorijas" pārbaudē tika secināts, ka pēc "AstraZeneca" vakcīnas antivielu ir mazāk. Eksperimenta laikā antivielas tests veikts 25 cilvēkiem.

NEPLP uzskatīja, ka raidījumā netika nodrošināta pienācīga informācijas precizitāte un neitralitāte, taču tagad tiesa atzinusi, ka likums tomēr nav pārkāpts.

Spriedumā norādīts, ka LTV nav pieļāvusi tai norādīto tiesību normu pārkāpumu un ir ievērojusi neitrālas un precīzas informācijas sniegšanas pienākumu, kā arī raidījumā sniegtā informācija ir bijusi patiesa un iespēju robežās tik precīza un neitrāla, cik uz to brīdi bija iespējams.

Tiesas spriedumā apstiprināts, ka fakti par antivielu līmeni (pēc pilna vakcinācijas kursa ar "Pfizer/Biontech" vakcīnu un pēc "AstraZeneca" vakcīnas pirmās devas saņemšanas) raidījuma veidotāju izvēlētajās dažādās vecuma grupās tādā saturā un apjomā, kādi bija pieejami raidījuma translēšanas laikā, atspoguļoti precīzi.

Līdz ar sprieduma, kas nav pārsūdzams, spēkā stāšanās brīdi administratīvā pārkāpuma process ir izbeigts, atceļot NEPLP lēmumu par 4000 eiro naudas soda piemērošanu LTV.

LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Priede uzskata, ka šīs lietas spriedums kļūs par nozīmīgu mediju jomu regulējošās tiesu prakses sastāvdaļu, radot kopēju izpratni, kā nepārprotami ir tulkojams tiesību normās noteiktais pienācīgas precizitātes un neitralitātes princips.

"Nav pieļaujams, ka mediji tiek saukti pie atbildības par nepatīkama viedokļa paušanu vai neierastu žurnālistikas metožu izmantošanu," norāda Priede.