Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Ziedoņa muzejs Murjāņos lūdz ziedot naudiņu jaunam niedru jumtam

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Līdz šim Ziedoņa muzejs vecā niedru jumta nomaiņai savācis 14 000 eiro, taču vēl nepieciešams 21 000 eiro, aģentūrai LETA norādīja muzeja pārstāve Una Vindberga.

Ziedoņa muzejs februārī lūdza palīdzību 50 gadus vecā niedru jumta nomaiņai. Gadu laikā niedru jumts ir ievērojami izdilis un to nepieciešams mainīt, lai pasargātu māju un tajā esošo Ziedoņa kultūras mantojumu.

Vindberga iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka Latvijā ir daudz jumiķu, bet maz vairs tādu, kas spēj apjumt ar niedrēm. Muzejs esot atradis meistaru no Ziedoņa dzimtā Ragaciema. Meistars Agnis Ruņģis savu aroda prasmi apguvis pie niedru jumta licēja, kurš darināja jumtu Ziedoņa mājai. Arī niedres jumtam plānots pļaut no Ziedoņa bērnības vietas - Ragaciema apkārtnē, no netālu esošā Kaņiera ezera. Tāpat muzejs iecerējis likt tādu pašu jumtu, kā tas bijis oriģināli.

Šajā mājā zem lielā jumta ir sarakstīta liela daļa Ziedoņa Epifāniju, bet fonda "Viegli" mūziķi Renārs Kaupers, "Goran Gora", Māra Upmane-Holšteine un citi mākslinieki ir radījuši un ierakstījuši dziesmas ar Ziedoņa vārdiem.

Muzejs aicina iedzīvotājus finansiāli piedalīsies, lai Ziedoņa muzejs varētu turpināties. Muzejam ir izdevies savākt 14 000 eiro, bet nepieciešami vēl 21 000 eiro. Muzejā norāda, ka ziedot šim mērķim var "Mobilly" aplikācijā.

Ziedojot 20 eiro, cilvēks iegūst iespēju bez maksas apmeklēt muzeju kopā ar ģimeni 2024.gada sezonā, ziedojot 30 eiro, cilvēks iegūst Ziedoņa grāmatu "Lāča Andreja pasakas" un bezmaksas muzeja apmeklējumu ģimenei 2024.gada sezonā.

Tie, kas noziedos 40 eiro, iegūs fonda "Viegli" dubultplati "Desmit pāri" un bezmaksas muzeja apmeklējumu ģimenei 2024.gada sezonā. Ja cilvēks noziedos 50 eiro, tad viņš iegūs grāmatu "Krišjānis Barons and other Latvians "A description of our Homeland"" un bezmaksas muzeja apmeklējumu ģimenei 2024.gada sezonā.

Ziedojot 100 eiro, cilvēks iegūs Ziedoņa grāmatu "Lāča Andreja pasakas", grāmatu "Krišjānis Barons and other Latvians "A description of our Homeland"", fonda "Viegli" dubultplati "Desmit pāri" un bezmaksas muzeja apmeklējumu ģimenei 2024.gada sezonā. Savukārt, noziedojot 1000 eiro, cilvēks iegūs draugu grupas muzeja apmeklējumu ar kino vakaru un Ziedoņa iecienītā ēdiena baudīšanu.