Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

77% iedzīvotāju būtu gatavi mainīt profesiju, lai nopelnītu vairāk

© Ģirts Ozoliņš/MN

Lielākā daļa jeb 77% Latvijas iedzīvotāju būtu gatavi pārkvalificēties un mainīt profesiju, lai saņemtu labāku atalgojumu, liecina pagaidu nodarbinātības un personāla atlases uzņēmuma "Biuro" veiktā iedzīvotāju aptauja.

No kopējā aptaujāto skaita 57% respondentu pauda, ka būtu gatavi mainīt profesiju tikai tādā gadījumā, ja jaunais darbs viņiem patiktu, kas ļauj secināt, ka cilvēkiem ir svarīga karjeras izaugsme, kas sniedz gandarījumu. Otra populārākā atbilde liecina, ka iedzīvotāji būtu gatavi pārkvalificēties tikai tādā gadījumā, ja nebūtu jāpārvācas uz citu dzīves vietu, pilsētu, vai apkaimi.

Vien 8% cilvēku sacīja, ka nebūtu gatavi mainīt profesiju, jo ir apmierināti ar pašreizējo atalgojumu.

Veiktajā aptaujā 1% respondentu norādījis, ka būtu gatavs mainīt profesiju tādā gadījumā, ja dotos strādāt ārpus Latvijas. Vēl 8% aptaujāto norādījuši, ka nākotnē neplāno strādāt, kas saistīts ar pensijas vecumu, bet 3% atbildi uz jautājumu nezina. Vēl 2% aptaujāto pauduši citas atbildes, kā vienu no tām, piemēram, ka ir pašnodarbināta persona, jo darba tirgus Latvijā ir ļoti nepievilcīgs.

Maza daļa jeb 2% respondentu būtu gatavi mainīt profesiju tāpēc, ka nav apmierināti ar pašreizējo kvalifikāciju, bet 4% - tādā gadījumā, ja būtu vieglāk strādāt. Tāpat arī 4% respondentu mainītu darbu, ja pārkvalificēšanas process nebūtu ilgs un 3% - gadījumā, ja nebūtu jāstrādā fiziski smagu darbu.

Iedzīvotāju aptauju veikusi "Norstat Latvija" 2023.gada novembrī, aptaujā piedalījās 1006 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.