Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Līdz Jāņiem jāpieņem likumprojekts par Varakļānu apvienošanos ar Madonas novadu

© Edmunds Brencis / F64

Likumprojekts par Varakļānu novada un Madonas novada apvienošanos Saeimā būtu jāpieņem līdz Jāņiem jeb vismaz aptuveni gadu pirms 2025.gada pašvaldību vēlēšanām, aģentūrai LETA uzsvēra Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR).

Pašlaik gan vēl nav zināms, vai šāda likumprojekta pieņemšanai būs visas koalīcijas atbalsts.

Saeimas Valsts pārvaldes komisijas vadītājs norādīja, ka bijis vizītē abos novados un ka Varakļānu iedzīvotāji, pašvaldības dome atbalsta pievienošanos Madonas novadam. Arī Madonas novads atbalstot Varakļānu novada pievienošanos.

Burovs norādīja, ka vizītes laikā abos novados saņēmis apstiprinošu atbildi, ka pēc Varakļānu novada pievienošanās Madonas novads atbalstīs Latgales, latgaliešu pieejas, tradīciju uzturēšanu Varakļānu novada pašreizējā teritorijā, tajā skaitā, kultūras un izglītības jomā.

Plānots, ka Saeimā likumprojekts par Varakļānu un Madonas novada apvienošanu tiktu iesniegts martā. Likums jāpieņem līdz Jāņiem, lai vismaz apmēram gadu pirms 2025.gada pašvaldību vēlēšanām arī potenciālajiem kandidātiem uz darbu pašvaldībā būtu skaidrība šai lietā, atzīmēja Valsts pārvaldes komisijas vadītājs.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma" janvāra vidū vēstīja, ka Saeimas deputāti nav vienisprātis par Varakļānu pievienošanu Madonai. Pirms mēneša pret Varakļānu pievienošanu Madonai iebilda nevalstiskās organizācijas "Latgales Saeima" un "Latgales kongresa" pārstāvji, kas vērsušies ar vēstulēm pie Saeimas un valdības amatpersonām. Tāpat vienprātības janvāra vidū nebija pašā "Jaunās vienotības" partijā.

Kā ziņoja LTV, vienu no minētajām organizāciju vēstulēm parakstījusi Saeimas deputāte Anna Rancāne (JV). Līdzīgi domā arī citas viņas kolēģes, tostarp Alīna Gendele (JV).

Jau vēstīts, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija janvāra sākumā nodeva saskaņošanai izpildvaras līmenī likumprojektu par Varakļānu un Madonas novada apvienošanu.

Madonas novada un Varakļānu novada pašvaldību vadītāji ir pauduši gatavību novadu apvienošanai un dažas funkcijas jau patlaban īsteno kopīgi.