Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Zemgalē par 2,8 miljoniem veidos publisko dārzu sistēmu

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētā projektā par 2,8 miljoniem eiro Zemgalē plānots veidot interaktīvu publisko dārzu sistēmu, aģentūru LETA informēja Zemgales plānošanas reģiona (ZRP) pārstāve.

Projekta mērķis ir izveidot interaktīvu publisko dārzu sistēmu ar inovatīviem pakalpojumiem, kas pielāgoti sabiedrības veselībai, labklājībai un izglītībai. Tiks nodrošināta atgriezeniskās saites iespējas publiskajos dārzos ar attālinātās un virtuālās vizualizācijas un dzīvās pieredzes iespējām, skaidro (ZRP) pārstāve.

Plānots, ka projekta gaitā vairāki dārzi Zemgalē kļūs interaktīvi un apmeklētājiem pievilcīgāki.

Pagājušajā nedēļā Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī ieradās projekta partneri no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas un Dānijas, lai atklāšanas pasākumā cits ar citu iepazītos un apspriestu projekta gaitu.

Projektā sadarbosies zinātnes un pētniecības institūcijas, augstskolas, pašvaldības un plānošanas reģions, informē projektu vadītāja Sigita Šiļvjane. Katram no partneriem ir sava unikāla pieredze, ar ko dalīties ar citiem.

Piemēram, Vidzemes augstskola projektā izstrādās dārza virtuālo modeli, partneriem no Klaipēdas ir pieredze, kā izmantot Japānas dārzu terapijā, Orhūsas augstskola (Dānijā), Dabas resursu institūts (Somijā) un Dārzkopības institūts (Latvijā) dalīsies savā pētniecības pieredzē un iespējās.

No Latvijas šajā projektā strādās Zemgales plānošanas reģions, Vidzemes Augstskola, Tukuma novada pašvaldība, Dobeles novada pašvaldība, kā arī Dārzkopības institūts.

Institūta vadošā pētniece Daina Feldmane akcentē, ka projekta rezultātā jāveidojas spēcīgākam dārzu kodolam Baltijas valstīs, kas dabiski turpinātu paplašināties arī pēc projekta beigām. Viņa cer, ka, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, kā virtuālos un digitālos rīkus, izdosies kļūt interesantākiem arī jaunajai paaudzei, kas informāciju uztver citādi.

Tāpat Feldmane stāsta, ka Dārzkopības institūts projektā plāno turpināt labiekārtot un modernizēt institūta dārzu, lai spētu labāk izplatīt gūtās zināšanas. Labiekārtots un stiprināts institūta dārzs palīdzēs arī turpmākā darbībā kā, piemēram, pētījumu veikšanā tādās nozarēs kā videi draudzīgas audzēšanas tehnikas, vēsturiskās šķirnes un viedās tehnoloģijas.

Projekts "Integrēta sistēma interaktīvai publisko dārzu attīstībai Baltijas jūras reģionā" jeb "Interactive gardens" tiek īstenots Baltijas jūras reģiona programmā 2021.-2027.gadam. Projekta kopējais finansējums ir 2,8 miljoni eiro, tai skaitā ERAF līdzfinansējums 2,2 miljoni eiro.