Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Kinoteātris "Splendid Palace" 101. darbības gadu sāks ar jaunu dokumentālo filmu izrādīšanu

© Kaspars Krafts/f64

Kinoteātris "Splendid Palace" 2024.gadu sāks ar jaunu nacionālo filmu programmu ciklā "Dokumentālā kino pirmdienas", aģentūru LETA informēja SIA "Rīgas nami" pārstāvis Guntis Rozenbergs.

Pirmais cikla seanss notiks pirmdien, 29.janvārī, plkst.19.30, kad tiks rādīta režisores Elitas Kļaviņas filma "Iļģuciema māsas". Filmas seansā piedalīsies pati režisore, un pēc filmas notiks "Jautājumu un atbilžu" sesija ar skatītājiem.

"Dokumentālā kino pirmdienu" filmu izlasē iekļautas Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" nominētās filmas, ko veidojuši gan pieredzējuši dokumentālisti, gan jaunpienācēji šajā kino žanrā.

Runājot par ciklam izvēlēto filmu izlasi, kinoteātra "Splendid Palace" mākslinieciskā vadītāja Daira Āboliņa uzsver, ka atrast stāstus reālajā dzīvē, izcelt filmu varoņus no viņu ikdienas rutīnas, ļaut ieraudzīt līdzcilvēku personības, dokumentēt tagadni un tās cilvēkus, viņu dzīvju nereti sarežģītos līkločus, bet būt brīviem no didaktikas un nosodījuma - tādas ir jaunākā Latvijas dokumentālā kino pazīmes.

Katru "Dokumentālā kino pirmdienas" filmu papildinās "Jautājumu un atbilžu" sesija ar filmu autoriem, ko vadīs kinoteātra "Splendid Palace" mākslinieciskā vadītāja, kinokritiķe Āboliņa.

Pirmās Dokumentālā kino pirmdienas seansā - 29.janvārī plkst.19.30 - iekļautā režisores Kļaviņas filma "Iļģuciema māsas" ir saņēmusi trīs "Lielā Kristapa" nominācijas: "Labākā filma", "Labākā režisore" un "Labākā kino operatore".

Filma pirmizrādi piedzīvoja festivālā "Artdocfest", pēc tam tika iekļauta Jaunā Rīgās teātra diptihā kopā ar Kļaviņas veidoto izrādi "Es atgriežos no tālienes".

"Dokumentālā kino pirmdienas" izlasē iekļauta režisora Ginta Grūbes dokumentālā filma "Pansija pilī", kas tiks demonstrēta 26.februārī. Savukārt 18.martā varēs noskatīties režisores Antras Cilinskas un Annas Vidulejas filmu "Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks". 8.aprīlī varēs noskatīties Ineses Kļavas un Dāvja Ernštreita filmu "Patrīcija". Paredzēts, ka 29.aprīlī interesenti varēs noskatīties režisores Marijas Stefānijas Linužas filmu "Ama osa".