© Pexels.com

Rīgas kinoteātrī "Splendid Palace" no šodienas līdz svētdienai, 25.februārim, notiks Eiropas Parlamenta (EP) "Lux" filmu dienas, kuru laikā bez maksas varēs noskatīties "Lux" skatītāju balvai izvirzītās Eiropas filmas, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Pirms pirmās filmas seansa piektdien plkst.18.30 kinoteātrī "Splendid Palace" un tiešsaistē EP biroja Latvijā sociālā medija "Facebook" lapā notiks "LUX" filmu dienu atklāšanas saruna "Pastkartes no Eiropas. Saruna par Eiropas=Latvijas kino attīstību", kuru vadīs kino režisore un producente Una Rozenbauma.

Kinoteātrī "Splendid Palace" šovakar plkst.18.30 varēs noskatīties Vācijas filmu "The Teachers’ Lounge", 24.februārī plkst.15 Francijas un Japānas kinolenti "On the Adamant". Tajā pašā dienā plkst.18 varēs noskatīties Igaunijas, Francijas, Islandes pēlfilmu "Smoke Sauna Sisterhood". 25.februārī plkst.15 demonstrēs Somijas filmu "Fallen Leaves", savukārt plkst.18 - Spānijas kinolenti "20,000 Species of Bees".

Lielākā daļa filmu, kuru uzņemšanā piedalījušās Eiropas valstis, tiek rādītas tikai uzņemšanas valstī un reti izplatītas citur. EP 2007.gadā izveidoja "Lux" balvu, lai atbalstītu un izplatītu Eiropas valstu filmas arī aiz valstu robežām, kā arī vairotu izpratni par Eiropas sabiedrībai aktuāliem sociāliem un politiskiem jautājumiem. Kopš 2020.gada balvu sauc par "Lux" skatītāju balvu, un to pasniedz EP kopā ar Eiropas Kinoakadēmiju.

"Lux" skatītāju balvas finālistēm katru gadu tiek nodrošināti titri 24 ES oficiālajās valodās, un tās tiek bez maksas izrādītas visā Eiropas Savienībā. Par "Lux" skatītāju balvas laureāti kļūst filma, kura saņēmusi skatītāju un EP deputātu augstāko vērtējumu. Latvijā "Lux" filmu dienas notiek kopš 2011.gada.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv