Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

"Neste" par degvielas cenas izmaiņām: Neliela ietekme biokomponentes pievienošanas dēļ būs

© Vladislavs Proškins/F64

Jau no 1.janvāra ir spēkā prasība pievienot benzīnam bioetanolu, bet no 1.aprīļa biokomponente 7% apjomā būs obligāti jāpievieno dīzeļdegvielai. Taču grūti prognozēt, kāda tam būs ietekme uz dīzeļdegvielas cenu, sacīja "Neste Latvija" valdes priekšsēdētājs Armands Beiziķis intervijā ziņu aģentūrai LETA.

“Viens jautājums ir, kā mainīsies pašu naftas produktu cenas, otrs, kādas būs bioproduktu cenas. Latvijā tiek piedāvāti divu veidu produkti - rapša biokomponente jeb tā saucamais pirmās paaudzes biodīzelis un atjaunojamā dīzeļdegviela - otrās paaudzes biodegviela, kuras ražošanā tiek izmantoti dažādi atkritumi un atlikumi no citiem ražošanas procesiem.

Cenas ir grūti prognozēt, jo šobrīd pasaulē notiek diezgan lielas izmaiņas. Atjaunojamā dīzeļdegviela kļūst pieejamāka.

Tāpat ir valstis, kas ir atteikušās no iepriekš noteiktām ļoti augstām prasībām par biokomponentes īpatsvaru degvielā, piemēram, Zviedrija. Līdz ar to rodas biodegvielas pārpalikums, kas ir pieejams citām valstīm. Visu šo procesu ietekmē biodegvielas cenas noteikti būs zemākas nekā pirms diviem trim gadiem,” skaidro Armands Beiziķis, piebildot, ka kaut kāda neliela ietekme biokomponentes pievienošanas dēļ būs.

"Bet es nedomāju, ka patērētāji Latvijā to ļoti izjutīs," saka "Neste Latvija" valdes priekšsēdētājs.