Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Dombrava norāda, ka uzņēmējiem pašiem ir jāuzņemas atbildība par riskiem Krievijas tirgū

© Ģirts Ozoliņš/MN

Uzņēmumiem pašiem ir jāuzņemas pilna atbildība par saviem aktīviem tādā nedrošā valstī kā Krievija, tādu uzskatu aģentūrai LETA pauda opozīcijas politiķis Jānis Dombrava (NA).

Dombravas ieskatā, uzņēmumi, kuri ir strādājuši "nedrošā tirgū, par kuru gadiem brīdināts", ka tas ir nedrošs, piemēram, ir nodarbojušies "ar krievu netīrās naudas mazgāšanu", nes pilnu atbildību par saviem aktīviem, ko var jebkurā brīdī zaudēt šādā nedrošā valstī.

Saeimas deputāts atzīmēja, ka "Maskavas nams" ir Krievijai piederošs īpašums, tādēļ tas skar divu valstu īpašumus, nevis privāto vai juridisko personu īpašumus.

Reizē, ja Krievija darītu kaut ko, lai konfiscētu Latvijas uzņēmumiem piederošus īpašumus agresorvalstī, Dombrava sola iesniegt parlamentā likumprojektu par Krievijas uzņēmumu īpašumu konfiskāciju, un tie esot "neskaitāmas" reizes vairāk nekā Latvijas uzņēmumi Krievijā, piebilda politiķis. Tādā gadījumā sekotu atbildes reakcija, uzsvēra Dombrava.

LETA jau rakstīja, ka "Rietumu banka" aicina Saeimas deputātus nesteigties ar "Maskavas nama" pārņemšanu valsts īpašumā, jo šī likumprojekta sekas skaršot Latvijas komersantus, kuru aktīvi atrodas Krievijā.

''Rietumu bankas" valdes priekšsēdētāja Jeļena Buraja vēstulē Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai norāda, ka šāda likumprojekta pieņemšana dos agresorvalstij pamatu identiski vērsties pret Latvijas komersantiem, tostarp "Rietumu banku", kuras aktīvi, saistībā ar Krievijas sankcijām ir iesaldēti Krievijā, lai šādus aktīvus nacionalizētu.

Minētais attiecoties ne tikai uz "Rietumu banku" un tās aktīviem, bet arī uz citiem Latvijas komersantiem. Buraja apgalvo, ka aktīvu apjoms, ko zaudēs Latvijas komersanti un nodokļu maksātāji, ir mērāms vairākos desmitos miljonu eiro.