Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

No šodienas valsts pārvaldes iestādes grāmatvedības uzskaiti kārtos Valsts kasē

© Pixabay.com

No šodienas stājas spēkā grozījumi likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz, ka valsts budžeta iestādes un budžeta nefinansētas iestādes grāmatvedības uzskaiti kārtos Valsts kasē valsts pārvaldes vienotā pakalpojumu centra ietvarā.

Ar grozījumiem piešķir deleģējumu Valsts kasei sniegt centra pakalpojumus un noteikt pilnvarojumu Ministru kabinetam izdot noteikumus.

Līdz šim valsts pārvaldē grāmatvedības uzskaiti, personāla lietvedību, budžeta plānošanu un finanšu vadību, katra valsts pārvaldes iestāde organizē saskaņā ar tās vajadzībām, finansiālajām un tehnoloģiskajām iespējām, ievērojot normatīvo aktu prasības, nepieciešamības gadījumā, izstrādājot iekšējos normatīvos aktus.

Grozījumi nosaka, ka Valsts kase sniedz pakalpojumus valsts pārvaldes vienotajā pakalpojumu centrā. Kādus tieši pakalpojumus vienotajā pakalpojumu centra ietvaros sniegs Valsts kase, tiks noteikts Ministru kabineta noteikumos, kā arī tiks noteikts regulējums, kādā valsts budžeta iestādes un no budžeta nefinansētas iestādes veic grāmatvedības uzskaiti Valsts kasē valsts pārvaldes vienotā pakalpojumu centra ietvaros.

Valsts kase vienotā pakalpojumu centra ietvaros sniegs grāmatvedības uzskaites pakalpojumu, grāmatvedības un personāla lietvedības, budžeta plānošanas risinājumu platformas uzturēšanas un darbināšanas pakalpojumu. Rezultātā Valsts kase nodrošinās valsts budžeta iestādēm un no budžeta nefinansētām iestādēm standartizētus un centralizētus minēto valsts pārvaldes atbalsta funkciju pakalpojumus, veicot arī procesu standartizēšanu, veicinot efektivitāti, digitalizāciju un valsts līdzekļu optimālu izlietojumu.

Likums nosaka, ka līdz 2024.gada 30.septembrim Ministru kabinets izdod noteikumus, kuros noteikti Valsts kases sniegtie pakalpojumi un to sniegšanas kārtība un kārtība, kādā valsts budžeta iestādes un no budžeta nefinansētās iestādes pievienojas pakalpojuma saņemšanai un kārtība, kādā tās kārto grāmatvedības uzskaiti Valsts kasē valsts pārvaldes vienotā pakalpojumu centra ietvaros.

Ministru kabineta noteikumu noslēguma jautājumos tiks atrunāts valsts budžeta iestāžu un no valsts budžeta nefinansēto iestāžu pievienošanās pakalpojumu saņemšanai Valsts kasē valsts pārvaldes vienotā pakalpojumu centrā laika grafiks, kā arī noteiktas iestādes, uz kurām jaunais regulējums netiks attiecināts.

Valsts tiešās pārvaldes iestādēm, kuras jau kārto grāmatvedības uzskaiti Valsts kasē pamatojoties uz noslēgtajām starpresoru vienošanām, sadarbības līgumiem vai iekšējiem noteikumiem, Likumā par budžetu un finanšu vadību ietvertais regulējums būs piemērojams, sākot no 2025.gada 1.janvāra, kad arī Valsts kase sāks pakalpojuma sniegšanu.