Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā šogad, pateicoties investīciju projektiem, radītas 2513 jaunas darbavietas

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) iesaisti 2023.gadā realizēti kopumā 46 investīciju projekti 618,9 miljonu eiro apmērā un ar plānoto darbavietu skaitu - 2513, informē LIAA pārstāvji.

No realizētajiem 46 projektiem 24 īstenoti Rīgā un Pierīgā, 12 - Kurzemē, četri Vidzemē, bet pa trim projektiem realizēti Latgalē un Zemgalē. Tostarp pārstāvētas tādas nozares kā bioekonomika - 12 projekti, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) - desmit projektu, viedā enerģētika - septiņi projekti, fotonika un viedie materiāli - seši projekti, kā arī biomedicīna - trīs projekti.

LIAA pārstāvji norāda, ka investīciju piesaistē aģentūra fokusējas uz nozarēm ar augstu pievienoto vērtību, lai ienākošais ārvalstu kapitāls stimulētu straujākas pārmaiņas ekonomikā.

LIAA direktora vietniece investīciju un enerģētikas jautājumos Laura Štrovalde atzīmē, ka ārvalstu uzņēmumu interese par ienākšanu Latvijā ir pietiekami liela, un kopumā šogad strādāts ar 182 projektiem, kuru potenciāls sasniedz piecus miljardus eiro.

"Ne visi no šiem projektiem realizēsies, bet daļa noteikti kļūs par investīciju veiksmes stāstiem. Redzam, ka liela interese ir par projektiem enerģētikas un IKT jomā, attīstās arī ražošana, paplašinot esošās ražotnes un būvējot jaunas," pauž Štrovalde.

Viņa norāda, ka piesaistīto investīciju apmērs šogad, salīdzinot ar 2022.gadu, ir pieaudzis par aptuveni 30%.

LIAA pārstāvji min, ka investīciju piesaisti sekmēja globālās tendences viedās enerģētikas sektora izaugsmē. Valsts īstenotā politika atjaunojamās enerģijas jomā stimulē jaunu investīciju ienākšanu. Vairāki sāktie projekti viedās enerģētikas nozarē ir savstarpēji papildinoši un nākotnē veidos vērtību ķēdi, kas sekmēs gan Latvijas enerģētisko neatkarību, gan sniegs iespēju kļūt par elektroenerģijas eksportētājvalsti.

Tāpat LIAA pārstāvji uzsver, ka sava loma ir arī tādiem ekonomikai nozīmīgiem projektiem kā Latvijas un Igaunijas atkrastes vēja parks "Elwind". Tas rada priekšnoteikumus ūdeņraža un citu tehnoloģiju attīstībai ar augstu energoietilpību. Šobrīd šajā virzienā strādā tādi uzņēmumi kā "Stena Line", bet uzņēmums "Fokker Next Gen" Latvijā iecerējis strādāt pie pasažieru lidmašīnu ar ūdeņraža dzinēju attīstības.

No realizētajiem investīciju projektiem Štrovalde atzīmē metālapstrādes uzņēmumu "Marcegaglia" no Itālijas. "Tas bija viens no pirmajiem gadījumiem Eiropas Savienībā (ES), kur, sadarbojoties valsts pārvaldei, Eiropas Komisijai un citām institūcijām, izdevās juridiski korektā veidā pārņemt Krievijas kapitāla uzņēmuma "Severstal" meitassabiedrību Latvijā," viņa skaidro.

Tāpat Rīgā biznesa pakalpojumu centru 2023.gadā atklāja Šveices farmācijas uzņēmums "Roche", bet Liepājā ienāca Somijas uzņēmums "Crimppi", kurš ražo dažādus instalācijas materiālus.

LIAA pārstāvji uzsver, ka pozitīva loma investīciju piesaistē un jaunu darba vietu izveidošanā 2023.gadā bija bioekonomikas sektoram, kas skaidrojams ar vairāku Latvijā jau pārstāvētu uzņēmumu darbības paplašināšanu - gan investējot iekārtās, gan radot jaunas darba vietas. Līdzīga tendence vērojama arī IKT nozarē, kur vairāki uzņēmumi turpina paplašināties.

Vairāki nozīmīgi projekti identificēti ar LIAA ekonomisko pārstāvniecību ārvalstīs palīdzību. Kopumā LIAA ir ekonomiskās pārstāvniecības 20 valstīs, kuras sniedz atbalstu Latvijas eksportētājiem un strādā investīciju piesaistes jomā. Lai celtu pārstāvniecību kapacitāti investīciju piesaistes jomā, 2023.gadā papildu cilvēkresursi tika piesaistīti pārstāvniecībām Vācijā, Norvēģijā un Zviedrijā, informē LIAA pārstāvji.

LIAA stratēģijā izvirzītie mērķi laika posmā no 2023. līdz 2025.gadam ir piesaistīt investīcijas divu miljardu eiro apmērā, nodrošinot 7500 jaunu darba vietu izveidi. 2024.gadā LIAA izvirzītais mērķis ārvalstu investīciju piesaistei ir 660 miljoni eiro.