Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Rinkēvičam konkursa noslēgums par LIAA direktora amatu šķiet "mazliet jocīgs"

© Dmitrijs Suļžics/MN

Konkurss uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu noslēdzās "mazliet jocīgi", šādu vērtējumu trešdien pēc tikšanās ar premjeri Eviku Siliņu (JV) žurnālistiem pauda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) nolēma izbeigt konkursu uz LIAA direktora amatu bez rezultāta, jo viņu nav apmierinājuši divi piedāvātie finālisti - ilggadējā partijas “Latvijas Attīstībai” politiķe, agrāk Latvijas Būvuzņēmēju partnerību un Nebanku kredītdevēju asociāciju vadījusī Baiba Bļodniece un Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras direktors, savulaik no kustības “Par!” Saeimas vēlēšanās kandidējušais Fredis Bikovs.

Prezidenta ieskatā, ministram ir pilnīgas tiesības noraidīt kandidātus. Viņaprāt, dīvaini, ka ministram nav tiesības konkursa laikā skatīties uz kādiem citiem kandidātiem.

Prezidents akcentēja, ka šis gadījums ir aktualizējis jautājumu par birokrātiju amatu konkursos gan valsts, gan pašvaldību līmenī. "Dzenoties pēc labas pārvaldības principiem, mēs esam nonākuši pie diezgan stulbas pārvaldības. Mēs esam vienisprātis, ka sistēma ir jāmaina. Konkursiem jābūt ātrākiem, nav jāpinas meistarībā. Uzskatu, ka jāatgriežas pie labām praksēm, ka konkurss notiek ātri, saprātīgos termiņos. Mēs nevaram gaidīt rezultātus mēnešiem un vēl piecus mēnešus, lai ieceltu svarīgu institūciju vadītājus. Varu tikai aicināt mainīt sistēmu, padarīt to vienkāršāku, netēlot, ka mums ir kaut kādi mega kritēriji, laba pārvaldība, lai beigu beigās nonāktu tur, kur mēs esam," sacīja Valsts prezidents.

Premjere akcentēja, ka koalīcijā runāts par tādas sistēmas atrašanu, kas ļautu rīkot šādus konkursus ātrāk, lai tā amatpersona, kurai tālāk jāvirza amata konkursā izvēlētā persona, var būt gandarīta, ka konkursa rezultāts ir atbilstošs. Viņa atzina, ka situācijas var būt dažādas. Šajā gadījumā ministram bija tiesības izvēlēties, ar ko noslēgsies konkurss. Valainis šādas tiesības ir izmantojis.

"Uz mana galda patlaban vēl nav skaidrs plāns, ko mēs plānojam mainīt konkursu atlases procesos, bet ir skaidrs, ka privātajām sektorā kompānijām ir grūti piesaistīt personālu, ja amatu konkursi ir gari. Privātajā biznesā darbiniekus paņem citas kompānijas, kas spēj ātrāk piedāvāt darbu. Mēs gribam publiskajā sektorā šo sistēmu uzlabot," uzsvēra Siliņa.

Jau vēstīts, ka Valainis 22.aprīlī oficiāli informēja Valsts kanceleju, ka ir nolēmis izbeigt konkursu uz LIAA direktora amatu bez rezultāta.

LIAA direktora amats ir vakants kopš 2023.gada septembra beigām, kad to pameta Kaspars Rožkalns, kurš kļuvis par uzņēmuma "UPB nams" valdes priekšsēdētāju. Rožkalns LIAA direktora amatā strādāja kopš 2020.gada janvāra. Par LIAA vadītājas pienākumu uzpildītāju šobrīd iecelta LIAA direktora vietniece eksporta jautājumos Iveta Strupkāja.

Valainis solīja, ka jauns konkurss uz LIAA direktora amatu tiks izsludināts "visai drīz".

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" iepriekš vēstīja, ka Valainim piedāvāta izvēle starp diviem finālistiem - Baibu Bļodnieci un Fredi Bikovu. Taču ekonomikas ministrs vērsies Valsts kancelejā, lūdzot papildu informāciju arī par citiem pretendentiem konkursā. Valsts kancelejā gan uzsvērts, ka nedrīkstot šādu informāciju atklāt, pat ne ministram. Kancelejas direktora vietniece Ieva Lībķena sacījusi, ka viņas pieredzē šī ir pirmā reize, kad ministrs prasījis sīkāku informāciju.

Valainis skaidrojis, ka Valsts kancelejai pirms konkursa paudis vēlmi, lai finālā piedāvā trīs kategoriju cilvēkus ar dažādiem profiliem: uzņēmējdarbības pieredze, valsts pārvaldes pieredze un pieredze darbā lobija organizācijās. Komisija šo viņa lūgumu neesot izpildījusi.