Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Portālā "manabalss.lv" vāc parakstus par ieturējuma nodokļa palielināšanu darījumiem ar ES melnajā sarakstā iekļautajām valstīm

© Pexels.com

Iniciatīvu portālā "manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par ieturējuma nodokļa jeb uzņēmumu ienākuma nodokļa nerezidentiem palielināšanu darījumiem ar Eiropas Savienības (ES) melnajā sarakstā iekļautajām valstīm, tostarp Krieviju 90% apmērā neatkarīgi no tā, kur uzņēmumam ir reģistrēti bankas konti.

Iniciatīvas iesniedzējs ir fonds "Uzņēmumi mieram".

Attiecīgās iniciatīvas autori ir izvirzījuši piecus iniciatīvas mērķus. Pirmkārt, fonds aicina visiem maksājumiem uz ES melnajā sarakstā iekļautajām valstīm, ieskaitot Krieviju, piemērot 90% ieturējuma nodokli.

Otrkārt, iniciatīvas autori mudina noteikt aizliegumu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbiniekiem dot atļauju nepiemērot ieturējuma nodokli Krievijas uzņēmumiem, kā arī VID publiskot summas, par kurām līdz šim nav piemērots ieturējuma nodoklis Krievijas uzņēmumiem.

Tāpat iniciatīvas autori rosina Ekonomikas ministriju publiskot sarakstu ar uzņēmējiem, kuri turpina veidot biznesu ar Krieviju, jo uzņēmējiem ir tiesības izvēlēties partnerus, kuru biznesa ētika neiekļauj sadarbību ar agresorvalstīm.

Līdztekus iniciatīvas autori lūdz par pienākumu Latvijas uzņēmumiem pārbaudīt maksājumu saņēmēju patiesos labuma guvējus, kā minimums to ierakstot līgumā ar darījumu pusi, kur tā galvo, ka saņemtie līdzekļi nenonāks Krievijas budžetā, kā arī jāparedz sankcijas tiem, kuri šo pienākumu neīsteno.

Atbilstoši Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumam patlaban ar uzņēmumu ienākuma nodokli Latvijā apliek maksājumus juridiskām personām nerezidentiem, ja tiem nav pastāvīgā pārstāvniecība Latvijā, piemērojot nodokļa likmes vadības un konsultatīvajiem pakalpojumiem 20% apmērā, atlīdzībai par Latvijā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanu 3%, izmaksas personām zemu nodokļu un beznodokļu valstīs vai teritorijās - 20%, savukārt atlīdzībai par Latvijā esoša nekustamā īpašuma izīrēšanu vai iznomāšanu nerezidentiem piemērota 5% apmērā no atlīdzības summas.

Fonds "Uzņēmēji mieram" apvieno Latvijas biznesa un uzņēmēju kopienu. Sadarbībā ar Aizsardzības ministriju, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Ārlietu ministriju fonds īsteno koordinētas palīdzības sniegšanu Ukrainai atbilstoši aktuālajām prioritātēm.