Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

LVRTC aicina neatlikt "eParaksts mobile" saņemšanu uz gada nogali

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Tā kā no nākamā gada 1.janvāra, stiprinot "eveseliba.gov.lv" drošību, portālam varēs pieslēgties tikai ar kvalificētiem paaugstinātas drošības un kvalificētiem elektroniskās identitātes apliecināšanas rīkiem, novembrī par 15% pieaudzis pieteikumu skaits lietotnes "eParaksts mobile" saņemšanai, informē VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) pārstāvji.

Šāda tendence saglabājas arī decembra sākumā, tāpēc LVRTC aicina medicīnas nozares profesionāļus un iedzīvotājus neatlikt "eParaksts mobile" saņemšanu uz gada nogali.

No nākamā gada iedzīvotāji portālam varēs pieslēgties tikai ar kvalificētiem rīkiem, kas Latvijā ir nacionālie elektroniskās identifikācijas rīki - mobilā lietotne "eParaksts mobile" un eID karte, kā arī autentifikācijas risinājums "Smart-ID".

Savukārt veselības nozares profesionāļi E-veselības sistēmai varēs pieslēgties tikai ar kvalificētiem paaugstinātas drošības risinājumiem - "eParaksts mobile" un eID karte.

LVRTC Korporatīvās komunikācijas daļas vadītāja Vineta Sprugaine norāda, ka pašreiz jūtama palielināta interese par eParaksta saņemšanu. Viņa pauž, ka pašreiz "eParaksts mobile" saņemšana var aizņemt līdz pat piecām dienām.

Lai saņemtu eParaksts mobile, vispirms ir jāaizpilda pieteikums vietnē "mobile.eParaksts.lv" un jāparaksta līgums par lietotnes izmantošanu. Līguma parakstīšana iespējama gan elektroniski ar eID karti, kas aizņems dažas minūtes, gan izsaucot bezmaksas kurjeru.

"eParaksts mobile" līguma saņemšana ar kurjeru gada nogalē, kad būtiski pieaug dažādu sūtījumu apjoms, var aizņemt pat piecas dienas līdzšinējo trīs dienu vietā. Pēc līguma parakstīšanas uz e-pastu tiks nosūtīts apstiprinājums, ka viedierīcē var pabeigt "eParaksts mobile" uzstādīšanu.

Līguma parakstīšana pieejama arī klātienē notāru birojos, iepriekš piesakot vizīti "latvijasnotars.lv". Saņemot "eParaksts mobile" notāru birojā, saskaņā ar notāru pakalpojumu cenrādi, jārēķinās ar izmaksām 6,05 eiro apmērā par fiziskas personas identitātes pārbaudi.

Savukārt esošajiem "eParaksts mobile" lietotājiem portālā "eParaksts.lv" savā profilā nepieciešams pārliecināties, ka līgums ir atjaunots un sertifikāti aktīvi.

Vienlaikus gada nogalē pieaugusi arī iedzīvotāju interese par LVRTC nodrošinātajām "eParaksta" apmācībām. Šogad LVRTC ir apmācījis nepilnus 4000 iedzīvotāju, bet piecu gadu laikā apmācīto iedzīvotājus skaits sasniedz 13 000.