Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Baisi. Tādi tukšumi"; apmeklētāji komentē Tērvetes dabas parkā redzēto

© Ekrānšāviņš

Sākumā Tērvetes dabas parkam uzbruka egles astoņzobu mizgrauzis. Agresīvais kaitēklis ainavu pamatīgi sabojāja, radot satraukumu apmeklētājos par pēkšņajiem izcirtumiem. Nu mežu vēl plikāku padarījusi 2023. gada augusta postošā vētra. Raidījums “360TV ZIŅneši” apmeklēja parku, kur satika skolotāju grupu no Tukuma, kas izpēta ekskursijas iespējas savām audzināmām klasēm.

“Vairākās vietās - viss tā kā nolīdzināts, droši vien būtu interesanti redzēt procesu, kā tas notiek. Baisi. Tādi tukšumi. Domāju, ka tā ir vieta jaunai dzīvībai. Iestādīsim jaunus kokus. Ir tāds teiciens - daba nemīl tukšumu. Kaut kas jauns jau radīsies,” stāsta Agnese, matemātikas skolotāja no Tukuma.

Vētras ietekmē pamatīgi cieta arī parka infrastruktūra - taciņas, ceļi. Mežizstrādes laikā tos tehnika sagandēja vēl vairāk. Bet citu variantu nebija, lai kokus dabūtu ārā. Tagad pastaigu taku segums jau pārsvarā atjaunots.

Kādam šķitīs, te darba vēl daudz, jo sakritušu koku, ka biezs. Bet, tā kā šī ir dabas aizsargājamā teritorija - te visu nemaz nav ļauts sakopt. Vides objekti parkā gan cieta salīdzinoši maz, vai tik pat kā nemaz. Šur tur pa kādai skrambai vien, vai nolauztam stūrim.

Vētrā cieta arī citi uzņēmēji, kas saimnieko Tērvetes dabas parkā. Tarzāna šķēršļu trase, tīklu parks - viss bija pa galam. Likās - pēc piedzīvotās postažas uz kājām vairs nenostāties, tomēr Ziņneši tur manījuši rosību. Trases šobrīd tiek pārbūvētas un ir cerība, ka maija nogalē darbību varēs atsākt.

Vairāk skaties video!