Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Valsts bērnu tiesību inspekcija nometņu pārraudzību uzskata par pietiekamu

© pixabay.com

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) šobrīd spēkā esošo bērnu nometņu pārbaužu veikšanas kārtību vērtē kā pietiekamu un salāgotu ar VBTAI resursiem, šādu nostāju aģentūrai LETA pauda VBTAI vadītāja vietniece Valentīna Gorbunova.

VBTAI nometnēs veicot gan plānotas bērnu tiesību ievērošanas pārbaudes, gan arī pārbaudes, balstoties uz saņemto sūdzības pamata. Pārbaudēs tiekot veiktas pārrunas ar nometņu vadītājiem, darbiniekiem un dalībniekiem, tiekot analizēta nometņu dokumentācija. Veicot pārbaudes, VBTAI pievērš uzmanību, vai tiek nodrošināta bērnu drošība, veselības aprūpe, ēdināšana, dzeramā ūdens pieejamība, higiēnas prasību ievērošana, tiek piedāvātas daudzveidīgas un plānotajai programmai atbilstošas aktivitātes, kādas ir bērnu savstarpējās attiecības un kādas ir bērnu attiecības ar nometnes darbiniekiem.

Gadījumos, kad bērnu tiesību ievērošanas pārbaudes tiek veiktas pamatojoties uz sūdzībām, īpaša uzmanība tiekot pievērsta sūdzības saturam, vienlaikus tiekot pārbaudīts arī viss iepriekš minētais.

Administratīvā pārkāpuma procesu par emocionālo un fizisko vardarbību un bērnu nelikumīgu iesaistīšanu pasākumos, kas saistīti ar ārējā izskata demonstrēšanu, VBTAI veicot, ja pārkāpumu izdarījušas valsts un pašvaldību institūciju amatpersonas vai darbinieki, klāstīja Gorbunova. Ja saņemta informācija par bērnu iespējamo seksuālo izmantošanu, situācijas izvērtēšanā tiekot iesaistīta Valsts policija.

Šogad VBTAI inspektori bijuši četrās plānotās bērnu tiesību ievērošanas pārbaudēs un nevienā no šīm pārbaudēm pārkāpumi nometņu darbībā neesot konstatēti. Savukārt nākamgad plānotas piecas pārbaudes, pievēršot uzmanību arī reliģiska rakstura, sporta un jaunsargu nometnēm.

Gorbunova aicina vecākus pārliecināties, vai izvēlētā nometne ir reģistrēta atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam. Par to var pārliecināties interneta vietnē "nometnes.gov.lv". Nometnes reģistrācijas fakts apliecina, ka tās vadītājs ir apguvis apmācības bērnu tiesību jautājumos, pauda VBTAI pārstāve.

Pirms dalības nometnē vecākam arī būtu jāpārrunā ar bērnu drošības jautājumi, kur un kādos gadījumos vērsties pēc palīdzības. "Attiecības ar vecākiem lielā mērā ietekmē to, vai bērns uztvers pieaugušo kā tādu, pie kura var vērsties, saņemt palīdzību un sapratni," pauda Gorbunova.

Portāls "Delfi" un Latvijas Radio vēstīja, ka vairākas jaunas sievietes nākušas klajā ar apsūdzībām, ka laikā no 2013. līdz 2019.gadam viņas seksuāli izmantojuši nometņu rīkotāji no jauniešu organizācijas "K.I.D". Līdz policijai bija nonācis viens ziņojums, bet noziedzīgs nodarījums konstatēts netika.

Pēc publiski izskanējušās informācijas par bērnu tiesību pārkāpumiem nometnēs Valsts izglītības satura centrs rosina grozīt Ministru kabineta noteikumus, kas regulē nometņu norisi un darbību, kā arī pārskatīt nometņu vadītāju apliecības iegūšanas kārtību un izglītības prasības to vadītājiem.

Centrs uzskata, ka jāizvērtē iespējas un personu atbildība dažādos gadījumos, lai būtu iespēja nekavējoties rīkoties situācijās, kad pastāv aizdomas par nometnes vadītāja vai cita nometnes darbinieka nepieļaujamu rīcību. Reizē jānosaka prasības ikvienam nometnes darbiniekam, kurš tiek piesaistīts darbam ar bērniem un jauniešiem, kā arī jānosaka stingrākas prasības arī dienas un diennakts nometņu organizēšanai.