Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Nozares pārstāvji brīdina par iespējamo "robu" budžetā

© Gints Ivuškāns/f64

Latvijā rosinātās akcīzes nodokļa izmaiņas radīs zaudējumus valsts budžetā akcīzes nodokļa, pievienotās vērtības nodokļa un darba spēka nodokļu segmentā, aģentūrai LETA norādīja veikalu tīkla "SuperAlko" pārvaldītāja SIA "Aldar Latvia" pārstāvji.

"Tas, ka pierobežas tirdzniecības apjomi samazināsies iespējamo akcīzes nodokļa izmaiņu ietekmē, ir jebkuram skaidrs," norāda "Aldar Latvia" valdes loceklis Lauri Uibo.

Viņš uzsver, ka nav skaidrs, kādu ietekmi izmaiņas atstās uz ekonomikas attīstību Latvijas pierobežas novados, un vai alkoholisko dzērienu tirdzniecībā Latvija spēs saglabāt konkurētspēju Baltijas reģionā.

Uzņēmumā atzīmē, ka zemākas cenas, ko tirgotāji var piedāvāt pircējiem, ir tikai viens no ieguvumiem, ko ziemeļvalstu tūristi izmanto, organizējot savu ceļojumu uz vai caur Latviju.

"Aldar Latvia" pārstāvji atgādina, ka alkohola nozare dod darba vietas un "uztur dzīvību" Latvijas attālākajos novados, kuriem ir grūti atrast un realizēt veiksmīgas izaugsmes iespējas.

Latvijas Alkohola nozares asociācijas (LANA) izpilddirektors Dāvis Vītols skaidro, ka patlaban, rēķinot esošo nodokļu likmes pieaugumu stiprajiem dzērieniem, nodokļu atšķirība samazinās par dažiem centiem, bet šie centi vairumam pierobežas tirdzniecībā var nozīmēt, ka tūristi uz Latviju vairs nebrauks.

Tas varot rezultēties nevis ar 1,5 miljonu eiro pieaugumu budžetā, bet gan apdraudēt 30-35 miljonu eiro ieņēmumus pierobežas tirdzniecībā.

Tādēļ LANA rosina akcīzes nodokļu pieaugumu stiprajiem dzērieniem ne vairāk kā par 7,3%, savukārt 0,7 procentpunktu kāpumu no stipro dzērienu likmes kompensēt ar citu likmju straujāku akcīzes nodokļu kāpumu.

Jau ziņots, ka valdība otrdien, 28.novembrī, atbalstīja pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinātās 12% likmes piemērošanu uz vienu gadu augļiem, ogām un dārzeņiem.

Lai noteiktu šādu PVN likmi, nepieciešami kompensējošie pasākumi 15,9 miljonu eiro apmērā, tādēļ tiks pārskatītas akcīzes nodokļa likmes.

Izvērtējot vairākus scenārijus, kā iespējamais variants kompensējošo pasākumu īstenošanai piedāvāts palielināt akcīzes nodokli bezalkoholiskajiem dzērieniem, straujāk celt akcīzes nodokli stiprajam alkoholam, cigaretēm, karsējamai tabakai un smēķējamai tabakai, kā arī tabakas aizstājējproduktiem. Papildus nepieciešams akcīzes nodokli piemērot dabasgāzei, ko izmanto par degvielu, tiem uzņēmumiem, kas sasnieguši "de minimis" prasības.