Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Putnu gripas paaugstināta riska periodā mājputni varēs piedalīties izstādēs

© Oksana Džadana/MN

Augsti patogēnās putnu gripas paaugstināta riska periodā mājputni varēs piedalīties izstādēs, ievērojot papildu biodrošības prasības, otrdien nolēma valdībā.

To nosaka grozījumi Ministru kabineta noteikumos par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām.

Papildu biodrošības prasības, lai mājputni un nebrīvē turēti putni varētu piedalīties izstādēs, izstāžu organizētājiem paredz sagatavot informāciju par putnu izcelsmes novietni un iesniegt to Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD), nodrošināt, lai izstādē piedalās Latvijas izcelsmes putni un nenotiek to atsavināšana, tāpat izstāžu rīkotājiem jānodrošina, lai izstādē netiek ievesti suņi, kaķi un citi lolojumdzīvnieki.

Līdztekus grozījumi paredz, ka izstādēs putnu turēšanas vietas jānorobežo no augšas ar necaurlaidīgu materiālu, jānodrošina, lai netiktu pieļauts putnu kontakts starp dažādu novietņu putniem, kā arī jānodrošina, lai ūdensputnus neizstādītu kopā ar citām putnu sugām.

Izstāžu rīkotājiem putnu gripas paaugstināta riska periodā jānodrošina bukleti vai informatīvie materiāli, kuros apmeklētājus informē par biodrošības pasākumiem apmeklējuma laikā, kā arī jāiznīcina izstādes laikā no putniem savāktie izkārnījumi, pakaiši un spalvas. Izstāžu rīkotājiem arī jākontrolē, lai dzīvnieku īpašnieks vai turētājs saskarē ar putniem lieto cimdus vai pēc saskares ar tiem nomazgā rokas ar ziepēm un ūdeni un dezinficē tās.

Papildus tam izstādes organizētājam jābūt noslēgtam līgumam ar praktizējošu veterinārārstu, kurš, rodoties aizdomām par putnu saslimšanu ar infekcijas slimību, nekavējoties informē PVD.

Tikmēr dzīvnieku īpašniekam vai turētājam putnu gripas paaugstināta riska periodā izstādēs jānodrošina putnu veselības uzraudzība 21 dienu pirms izstādes, kā arī jānodrošina putnu klīniskā izmeklēšana, izstādes laikā uzrādot laboratorisko izmeklējumu rezultātus pēc PVD pieprasījuma.

Putnu turētājiem izstādēs nožogojumos un būros jāievieto tikai ūdens un līdz atvestā barība, jāsavāc izkārnījumi, pakaiši un spalvas, tie jāuzglabā ūdensnecaurlaidīgā materiālā un pēc izstādes jānodod izstādes organizētājam vai jāved atpakaļ uz putnu izcelsmes novietni, kā arī jāraugās, lai apmeklētāji ar rokām neaizskar putnus, kā arī lieto cimdus vai pēc saskares ar tiem nomazgā rokas ar ziepēm un ūdeni un dezinficē tās.

Tikmēr praktizējošajam veterinārārstam jāizsniedz parakstīts un apzīmogots apliecinājums, ja putni izmeklēšanas laikā ir klīniski veseli un tiem nav konstatētas slimības pazīmes, kā arī ūdensputnu klīniskās izmeklēšanas laikā jāņem vērā augsti patogēnās putnu gripas laboratorisko izmeklējumu rezultāti.

Vienlaikus ar grozījumiem aizliegts putnu gripas paaugstināta riska periodā izlaist pasta baložus, kā arī mājputniem un nebrīvē turētiem putniem piedalīties tirgos, izsolēs, izstādēs un citos pasākumos ar dzīvnieku piedalīšanos, izņemot izstādēs, kurās tiek ievērotas papildu biodrošības prasības.

Ar grozījumiem arī noteiktas prasības mājputnu dalībai izstādē gadījumos, kad mājputnu izcelsmes novietnei nav noteikts dzīvu mājputnu pārvietošanas aizliegums. Šādā izstādē atļauts piedalīties tikai mājputniem un nebrīvē turētiem putniem.

Augsti patogēnās putnu gripas paaugstināta riska periodu nosaka PVD saskaņā ar Ministru kabineta noteiktumiem un informāciju publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publikācijas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Līdz šim augsti patogēnās putnu gripas paaugstināta riska periodā izstādēs putniem piedalīties bija liegts.

Jau ziņots, ka šogad līdz šim uz augsti patogēno putnu gripu izmeklēti 392 savvaļas putni, no kuriem 148 gadījumos slimība apstiprināta virknei putnu sugu, tostarp 103 lielajiem ķīriem, 16 kaijām, 11 sudrabkaijām, četriem upes zīriņiem, četriem ķīriem un citiem putniem.

Vienlaikus šogad putnu gripa konstatēta arī divām lapsām - vienai Daugavpilī un vienai Jēkabpilī.

Putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kas rada bojājumus dažādās orgānu sistēmās, un tās klīniskā izpausme ir atkarīga no ierosinātāja patogenitātes. Zīdītāji - visbiežāk savvaļas plēsēji - ar putnu gripu var inficēties caur elpceļiem un apēdot inficētus putnus.