Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

LAD ar 10,776 miljoniem eiro atbalstījusi lauksaimnieku apdrošināšanas polišu iegādi

© Kaspars Krafts/f64

Lauksaimnieku apdrošināšanas polišu izmaksu daļējai segšanai Lauku atbalsta dienests (LAD) šogad izmaksājis 10,766 miljonus eiro, liecina LAD publicētā informācija.

Dienestā norāda, ka šogad paredzētais finansējums sākotnēji bija 8,725 miljoni eiro. Kopumā pieprasītā summa par diviem miljoniem pārsniedza pieejamo finansējumu, tāpēc iztrūkstošo summu LAD izmaksāja no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) 2024.gadam pieejamā finansējuma.

Vienlaikus LAD atzīmē, ka platību apdrošināšanas polišu izmaksu daļējai segšanai pieteicās 995 klienti, bet par apdrošināto dzīvnieku polisēm pieteikumi saņemti no 933 klientiem. No visām apdrošinātajām platībām visvairāk 2023.gadā tika apdrošināti ziemāji.

LAD skaidro, ka atbalsta mērķis, daļēji sedzot izdevumus par apdrošināšanas prēmiju, ir veicināt lauksaimnieku iesaistīšanos lauksaimniecības nozaru riska mazināšanā.

LAD maksājumu veica, pamatojoties uz iesniegto apdrošināšanas polisi)par ražas, augu un dzīvnieku apdrošināšanu un tās apmaksu apliecinošajiem dokumentiem.

LAD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde, kas administrē valsts un Eiropas Savienības atbalstu laukiem, lauksaimniecībai, mežsaimniecībai un zivsaimniecībai.