Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Plāno mainīt maksājumu piešķiršanas kārtību lauksaimniekiem

© Kaspars Krafts / F64

Saskaņošanai iesniegti grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka tiešo maksājumu piešķiršanas kārtību lauksaimniekiem, liecina tiesību aktu portālā publiskotā informācija.

Kā noteikumu projekta anotācijā norāda Zemkopības ministrija (ZM), grozījumu mērķis ir atvieglot atsevišķu tiešo maksājumu intervenču izpildes nosacījumus lauksaimniekiem un precizēt nosacījumus atbalsta saņemšanai, kas konstatēti pēc pirmā jauno platību maksājumu intervenču īstenošanas, administrēšanas un uzraudzības gada.

Ministrija skaidro, ka 2023. gads bija pirmais gads, kurā tiešo maksājumu ietvaros tiek īstenotas vairākas jaunas atbalsta intervences, kas paredzētas Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) stratēģiskajā plānā 2023.-2027. gadam, kā arī lauksaimnieki ir informējuši par nepieciešamību veikt precizējumus atsevišķu atbalsta intervenču saņemšanas nosacījumos. Cita starpā lauksaimnieki ZM ir norādījuši uz problēmām ar informācija ievadi Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) izveidotajā lauksaimniecībā izmantojamās zemes (LIZ) pārvaldības sistēmā.

Ņemot vērā lauksaimnieku priekšlikumus, ZM ar grozījumiem paredz atcelt obligāto prasību izmantot LIZ pārvaldības sistēmu, taču netiek atcelta prasība iesniegt informāciju VAAD, lai varētu pārliecināties par ekoshēmu atbilstības nosacījumu izpildi.

Tāpat noteikumu projektā iekļauta norma, kas atvieglo aktīva lauksaimnieka statusa kritērijus, kas jāizpilda visiem tiešo maksājumu atbalsta pretendentiem.