Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Finanšu ministrija noraida Rēzeknes domes priekšsēdētāja apgalvojumus

© Ģirts Ozoliņš/f64

Tāpat arī informācija par pašvaldības kavētajiem maksājumiem uz 31.augustu ir sniegta atšķirīga: atbilstoši pašvaldības 8.septembra vēstulē sniegtajai informācijai kavētie maksājumi ir 1,7 miljonu eiro apmērā, kas, salīdzinājumā ar kavētajiem maksājumiem uz 31.jūliju ir pieauguši par 0,8 miljoniem eiro, pauž ministrijā.

Rēzeknes domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča ("Kopā Latvijai") apgalvojums, ka Finanšu ministrija (FM) nav sniegusi "atbildi, argumentētu atteikumu" uz Rēzeknes aizņēmumu pieteikumiem, neatbilst patiesībai, aģentūrai LETA sacīja ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis.

Viņš apgalvoja, ka FM ir sniegusi pamatotu atbildi, pat divas - vienu 24.augustā un atkārtoti 15.septembrī - Rēzeknes domes priekšsēdētājam, kā arī domes deputātiem.

FM ir izskatījusi Rēzeknes domes priekšsēdētāja vēstuli par Pašvaldības aizdevuma pieteikumiem un informē, ka ministrija jau 24.augustā ir informējusi pašvaldības domi par normatīvo aktu normām un to, ka pašvaldībai šobrīd nav iespējams saņemt jaunus aizņēmumus un sākt jaunu projektu īstenošanu.

Turklāt 1.septembrī FM ir iesniegts Pašvaldības domē apstiprināts finanšu stabilizācijas procesa pieteikums.

Ministrijā informēja, ka pašvaldībai 2023.gada astoņos mēnešos ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa un Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda dotācijas prognozes pārpilde 0,62 miljonu eiro apmērā, kas primāri ir novirzāma uzņemto saistību izpildei.

Tāpat FM atkārtoti aicina pašvaldību pārskatīt budžeta izdevumus, tajā skaitā detalizēti pārskatot budžeta izdevumus brīvprātīgo funkciju finansēšanai, lai rastu līdzekļus uzņemto saistību izpildei un ar pašvaldībai pieejamiem līdzekļiem sabalansētu budžetu.

Vienlaikus FM vērš uzmanību, ka pašvaldība turpina sniegt atšķirīgu informāciju par tās finanšu situāciju. Atbilstoši pašvaldības 2023.gada augusta pārskatam, pašvaldības uzņemto aizņēmumu un galvojumu saistību apmērs ir augstāks, nekā līdz šim tika norādīts: 2023.gadā 18,44%, 2024.gadā 24,27%, 2025.gadā 21,75%, 2026.gadā 22,09%, 2027.gadā 21,41% un turpmākajos divos gados - vidēji 20,54%.

Valsts kontrole ir sākusi revīziju pašvaldībā, lai gūtu patiesu informāciju par faktisko finanšu situāciju un 2023.gada budžeta vadības procesu. Pēc FM 11.septembrī pieprasītās papildu informācijas saņemšanas no pašvaldības un pēc informācijas saņemšanas no Valsts kontroles atbildīgās institūcijas vērtēs radušos situāciju un Domes amatpersonu rīcību gan atbilstoši Likumā par budžetu un finanšu vadību, gan Pašvaldību likumā un citos normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

Kā jau ziņots, Rēzeknes domes priekšsēdētājs Bartaševičs savā atbildes vēstulē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) apsūdz gan VARAM, gan FM, viņaprāt, pārsteidzīgos un pierādījumos nebalstītos lēmumos.

Bartaševičs vēstulē norādījis, ka "(..) 16.augustā [VARAM un FM] tika iesniegti Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības aizņēmumu pieteikumi augstas prioritātes investīciju projektu pabeigšanai. (..) Pašvaldība joprojām nav saņēmusi atbildi, argumentētu atteikumu izskatīt iesniegtos pieteikumus."