Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Daļai Latvijas graudkopības saimniecību raža šogad varētu būt pat uz pusi mazāka

© f64.lv, Kaspars Krafts

Graudaugu kopraža šogad Latvijā varētu būt samazinājusies līdz apmēram trim miljoniem tonnu, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" prognozēja biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš. 

"Mēs ļoti ceram, ka zem trim miljoniem nenonāksim, bet uz to pusi varētu būt," sacīja Lazdiņš, atgādinot, ka pagājušajā gadā Latvijā graudaugu kopraža veidoja 3,2 miljonus tonnu.

Tostarp viņš norādīja, ka Latvijā 10% saimniecību raža šajā sezonā salīdzinājumā ar pagājušo gadu nav samazinājusies, bet 90% saimniecību raža ir sarukusi robežās no 20% līdz 50%.

"Zemnieku saeimas" priekšsēdētājs arī informēja, ka šobrīd Latvijā vēl nav novākti 5-10% graudaugu.

Tāpat Lazdiņš minēja, ka 60% saimniecību ir pilnībā novākušas visu ražu, kamēr 40% saimniecību vēl ir jānovāc no 5% līdz 20%, lai gan ir arī gadījumi, kad vēl ir jānovāc 50% ražas, bet tas ir atkarīgs no kultūraugu struktūras attiecīgajā saimniecībā.

Vienlaikus "Zemnieku saeimas" priekšsēdētājs piebilda, ka laika prognoze esošajam darba cēliena ir ideāla un saimniecības pagūs novākt visu, kas vēl nav novākts.

Savukārt, runājot par graudaugu kvalitāti, Lazdiņš informēja, ka kopumā 30% no visas ražas atbilst tikai lopbarības prasībām.

Jau vēstīts, ka Latvijā ievāktā graudaugu kopraža pagājušajā gadā, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, palielinājās par 8,3% jeb 249 100 tonnu salīdzinājumā ar 2021.gadu, un bija 3,244 miljoni tonnu.

Biedrība "Zemnieku saeima" ir lauksaimnieku organizācija Latvijā, kas dibināta 1999.gadā. Biedrības pamatdarbība ir biedru interešu pārstāvēšana, lauksaimniekiem labvēlīgas politikas veidošana, biedru informēšana un izglītošana. Biedrības biedri ir 800 mazu un lielu saimniecību no visas Latvijas. Biedri kopā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes (augkopība - 54%, piena lopkopība - 38%, citas nozares - 8%) un saimniecībās nodrošina darbu vairāk nekā 4000 darbinieku.