Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Klauss norāda, kuram kurināmajam, kā vienīgajam, šobrīd pieaug cena

© f64.lv, Kaspars Krafts

Meža nozares eksports līdz šā gada beigām, visticamāk, stagnēs, intervijā aģentūrai LETA stāstīja Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) viceprezidents Kristaps Klauss.

Viņš norādīja, ka nav milzīgu cerību par situācijas uzlabošanos tirgū, jo būvniecības sezona iet uz beigām, bet vienīgais segments, kas var uzrādīt milzīgu pārsteigumu, ir enerģētiskā koksne.

"Jāsaprot, ka šobrīd visi ķēdes dalībnieki - ražotāji, vairumtirgotāji, mazumtirgotāji - baidās, jo pēdējā pusgadā tā ir bijis, ka viss, ko tu saražo šodien, rīt ir kļuvis lētāks," skaidroja Klauss. Kā izņēmumu viņš minēja "premium" jeb mājsaimniecības kvalitātes granulas, kurām cena ir kāpusi.

Pēc viņa teiktā, visi ķēdes dalībnieki, tostarp gala patērētājs negrib veidot uzkrājumus, jo no patērētāja ir cerība, no pārdevēja bailes, ka patreizējie krājumi nākotnē būs lētāki.

"Premium" granulām cena kāpj, jo šo baiļu efektā nav nekur izveidoti krājumi un lokāli sāk veidoties deficīti, skaidroja Klauss, atgādinot, ja sāk veidoties deficīts un pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, cena kāpj.

"Ja runājam par Latviju, tad šajā ziņā riski ir mazāki, jo mājsaimniecības atšķirībā no Eiropas, kas vasarā bija ļoti pieklusušas, Latvijā diezgan aktīvi pirka visu vasaras sezonu. Tas dod pārliecību, ka mūsu mājsaimniecības ir sagatavojušās," atzīmēja Klauss.

Tāpat viņš minēja, ka arī katlumājas ir noslēgušas līgumus ar piegādātājiem, bet norādīja, ka privātajiem mežu īpašniekiem zemo cenu dēļ nepārdodot cirsmas, var iztrūkt izejmateriāla.

"Mēs jau neviens katlumājām nepārdodam produktu, kas mums tagad ir, bet principā pārdodam nākotnē iegūstamo produktu. Pie slapja rudens un aukstas ziemas salikuma var izveidoties nevēlami sastrēgumi. Tas ir sliktākais scenārijs," teica Klauss.

Viņš pauda pārliecību, ja ziema un rudens būs "klasiski un normāli" Latvijai, visam vajadzētu būt kārtībā.