Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Jelgavā sāk izmantot no atkritumiem iegūtu kurināmo

© Vladislavs Proškins/f64

Jelgavas pilsētas pašvaldības deputāti nolēma atļaut SIA "Gren Latvija" no atkritumiem iegūta kurināmā (NAIK) līdzsadedzināšanu biomasas koģenerācijas stacijā Rūpniecības ielā.

Diversifikācija atļauta, ievērojot ietekmes uz vidi ziņojumā paredzētos un Vides pārraudzības valsts biroja atzinumā izvirzītos nosacījumus, teikts domes lēmumā.

Plānots enerģijas ieguvei turpmāk izmantot NAIK līdz 30 000 tonnām gadā un sajaukumā kopā ar šķeldu līdz 35%. Plānotais saražotās enerģijas daudzums - 460 GWh.

Dažādos tirgus apstākļos turpmāk varēs izmantot izdevīgāko kurināmo, domes sēdē skaidroja uzņēmuma "Gren Latvija" valdes priekšsēdētājs Andris Vanags. Trokšņa līmenis nebūs lielāks, nekā pašreiz. No NAIK pieņemšanas līnijas visas smakas ar gaisa plūsmu tiks novirzītas uz sadegšanas kameru, lai novērstu šo smaku izplatīšanos.

NAIK ir sagatavots no pārstrādei nederīgiem atkritumiem - plastmasas, papīra, tekstila un koka, kas tālākai pārstrādei nav izmantojams. Atkritumu apjoms, kuru izmantos, ir "ļoti mazs" attiecībā pret kopējo atkritumu daudzumu, kuru Latvijā vajadzētu pārstrādāt enerģijā. Tiks veikta ļoti rūpīga kvalitātes pārbaude, skaidro Vanags. Ja tiks konstatētas kādas novirzes no NAIK prasītās kvalitātes, uzņēmums turpinās ražot enerģiju no šķeldas.

Sabiedriskā apspriešana notika 2020.gada oktobrī un novembrī, uz visiem iedzīvotāju jautājumiem un bažām ir atbildēts publiski pieejamajā Ietekmes uz vidi novērtējumā, bilda Vanags. Vides pārraudzības valsts birojs ir atzinis, ka uzņēmuma iesniegtie parametri un aprēķini ir atbilstoši prasībām.

Pie kurināmā dažādošanas projekta ieceres, kas paredz esošajā biomasas koģenerācijas stacijā Jelgavā, investēt tehnoloģijās, kas nodrošina enerģijas ieguvi no atkritumiem iegūta kurināmā cilvēkiem un videi nekaitīgā veidā, "Gren Latvija" sāka strādāt jau 2018.gada nogalē. Ietekmes uz vidi novērtējuma process šāda veida projektam, kuram nav analoga Latvijā, prasa zināmu laiku, skaidro uzņēmuma pārstāve Guntra Matisa. Arī pandēmija visus procesus uz kādu brīdi "sabremzēja".

Šogad, 14.jūlijā, Vides pārraudzības valsts biroja (VPVB) izdeva Atzinumu par paredzētās darbības pieļaujamību. Vakar par paredzētās darbības akceptēšanu lēma arī Jelgavas Domes deputāti

Uzņēmumam "Gren" ir desmit gadu pieredze drošā un kvalitatīvā atkritumu izmantošanā enerģijas ražošanā, pauž uzņēmumā. "Gren" koģenerācijas stacijas, kurās no atkritumiem tiek iegūta enerģija, strādā Lietuvas pilsētās Klaipēdā un Kauņā.