Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Eiropas komisija rosina par 20% samazināt reņģu nozvejas kvotu Rīgas līcī; Šmits iebilst

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Latvijai ir jāspēj panākt zvejnieku interesēm atbilstošs piedāvājums nozvejas kvotās, aģentūrai LETA sacīja Zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS), komentējot Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumus par 2024.gada zvejas iespējām Baltijas jūrā.

Vienlaikus Šmits uzsvēra, ka diskusijas par EK ierosinājumiem dažādos formātos turpināsies vismaz līdz oktobrim, tāpēc jāsaprot, ka izskanējušie EK priekšlikumi nav gala lēmums.

Viņš piebilda, ka, sekojot zinātnes ieteikumiem, nevajadzētu pārspīlēt, kā to bieži dara EK, kas zvejas iespējas ierosina daudz zemākas, nekā pieļauj zinātnieki.

"Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tā kā dzīvojam pie Baltijas jūras, mums ir jāsaglabā zvejniecības tradīcijas un piekrastes reģionu attīstības iespējas," teica ministrs.

Jau ziņots, ka EK ir ierosinājusi mainīt vairākas pieļaujamās nozvejas kvotas Baltijas jūrā. Pagaidām EK publicējusi ierosinājumus par kopējo pieļaujamo nozveju un kvotām trim no desmit pārvaldītajiem Baltijas jūras krājumiem.

Komisija rosinājusi par 7% palielināt laša zvejas iespējas Somu līcī, savukārt par 15% samazināt laša nozvejas galvenajā baseinā un par 20% - reņģes nozvejas Rīgas līcī.

Par pārējiem krājumiem EK ir lūgusi Starptautiskajai Jūras pētniecības padomei (ICES) papildu informāciju.