Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Rīgas līcī savairojusies invazīva gliemeņu suga

© Kaspars Krafts / F64

Veicot "LIFE REEF" projektā plānoto izpēti, Rīgas līcī konstatēts liels daudzums invazīvo Atlantijas maktrgliemeņu, aģentūru LETA informēja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) "LIFE REEF" projekta koordinatore Gunta Gabrāne.

Atlantijas maktrgliemenes līdz šim Latvijā bija konstatētas vien atklātajos ūdeņos - Liepājas ostā un Pāvilostā. Agrīna invazīvo sugu atklāšana un izpēte ļauj ātrāk reaģēt un palīdz samazināt iespējamo ekoloģisko kaitējumu vietējām sugām.

Projekta "LIFE REEF" partnera Latvijas Hidroekoloģijas institūta pētniece Solvita Strāķe skaidro, ka Eiropas ūdeņos šī suga pirmo reizi konstatēta 2005.gadā Antverpenē, Beļģijā. Visticamāk, uz Latviju tā atceļojusi ar kuģiem.

Gliemeņu klātbūtne Rīgas līcī rada bažas par to iespējamo ietekmi uz vietējo ekosistēmu, potenciāli ietekmējot barības vielu ciklus līcī. Lai gan Atlantijas maktrgliemenei ir nozīme ūdens filtrēšanā un biotopu nodrošināšanā citiem organismiem, to ierašanās var izjaukt Rīgas līča trauslo līdzsvaru.

Turklāt tās kā invazīvas sugas var konkurēt ar vietējām gliemenēm par pārtikas resursiem. Šis atklājums mudina veikt jūras invazīvo sugu papildu monitoringu un izpētes, lai pārvaldītu invazīvo sugu izplatību un aizsargātu jūras ekosistēmu, uzsver Strāķe.