Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

KP vērtē "Centrālā laboratorijas" apvienošanu ar "NMS Laboratorija"

© Dmitrijs Suļžics/f64

Konkurences padome (KP) saņēmusi apvienošanās ziņojumu par SIA "Centrālā laboratorija" izšķirošas ietekmes iegūšanu pār SIA "NMS Laboratorija", kuru pēc apvienošanās paredzēts pilnībā iekļaut un pievienot "Centrālajai laboratorijai, liecina padomes publiskotā informācija.

Kā norāda KP, "Centrālā laboratorija" nodarbojas ar laboratorisko izmeklējumu pakalpojumu sniegšanu un ar to saistītās sabiedrības darbojas tādās jomās kā zāļu ražošana, farmaceitisko izstrādājumu un medicīnas preču vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, kā arī ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana, zobārstniecība, un citās. Savukārt "NMS Laboratorija" nodarbojas ar laboratorisko izmeklējumu pakalpojumu sniegšanu.

Apvienošanās dalībnieku pamatdarbība pārklājas laboratorisko izmeklējumu pakalpojumu sniegšanas tirgū, kā arī tiek ietekmēti ar laboratorisko izmeklējumu pakalpojumu sniegšanas tirgu vertikāli saistīti tirgi. "Centrālās laboratorijas" saistītie uzņēmumi AS "Veselības centru apvienība", SIA "Klīnika EGV", SIA "Dzelzceļa veselības centrs", SIA "Talsu veselības centrs", SIA "GKMed", SIA "OlainMed", kā arī SIA "Klīnika DiaMed" darbojas veselības aprūpes pakalpojumu tirgū un AS "Recipe plus" darbojas laboratorisko izmeklējumu pakalpojumu veikšanai nepieciešamā aprīkojuma un palīgmateriālu piegādes tirgū.

Padomei viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas ir jāpieņem lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem vai papildu izpētes uzsākšanu. Ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz četriem mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Uzņēmumi, kas varētu sniegt būtisku un pamatotu viedokli par plānotās apvienošanās ietekmi uz tirgu un konkurenci tajā, aicināti sazināties ar KP.

"Firmas.lv" liecina, ka SIA "Centrālā laboratorija" 2021.gadā strādāja ar 69,158 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir 2,2 reizes vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa palielinājās par 95% - līdz 21,677 miljoniem eiro. Finanšu dati par 2022.gadu vēl nav publiskoti.