Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Atklāta tehnoloģiju telpa bērniem un jauniešiem ar autismu

© pixabay.com

Šodien Invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" telpās Rīgā atklāta Tehnoloģiju pieredzes, zināšanu un koprades telpa jeb tehnoloģiju telpa bērniem un jauniešiem ar autismu, aģentūrai LETA pavēstīja "Apeirons" pārstāve Liena Eisaka.

Šo telpu "Apeirons" izveidojis kopā ar LMT un Latvijas Autisma apvienību, sniedzot iespēju bērniem un jauniešiem ar autismu turpmāk bez maksas apgūt dažādas IT un sadarbības prasmes atbilstoši savam spēju līmenim. "Apeirona" tehnoloģiju telpas izveidē ieguldīti 10 000 eiro - LMT ziedojums no iekārtām, ko pārstrādei nodevuši "LMT Retail & Logistics" klienti.

Autisms ir ar attīstību saistīti veselības traucējumi visā mūža garumā, kas ietekmē to, kā cilvēks sazinās un saprotas ar apkārtējiem. Precīzu datu, cik bērnu un jauniešu Latvijā saskaras ar autismu vai autiskā spektra traucējumiem, nav, jo nereti paiet ilgs laiks līdz diagnozes uzstādīšanai, taču šiem bērniem ir ļoti nepieciešams mērķtiecīgs sabiedrības atbalsts. Tas var reāli radīt izmaiņas dzīvē, palīdzot apgūt vairāk prasmju un pilnībā sasniegt savu potenciālu pieaugušo dzīvē.

Ar laiku telpu plānots veidot kā socializācijas un saskarsmes vietu, lai mazinātu vientulību un izolētību un palīdzētu atrast domubiedrus un draugus, bet tālākā nākotnē - arī lai palīdzētu attīstīt prasmes un atrast piemērotu darbu.

"Apeirons" vadītājs Ivars Balodis atzīmēja, ka telpa ir vieta, kur cilvēki ar autismu varēs iepazīties ar dažādām inovatīvām tehnoloģijām, uzlabot saskarsmi un komunikāciju, kā arī iepazīties ar citu valstu iniciatīvām un digitāliem risinājumiem. Viņš aicina brīvprātīgos palīgus pieteikties telpas darbības nodrošināšanā.

Tehnoloģiju telpās apmeklētājiem - bērniem un jauniešiem ar autismu - būs iespēja darboties gan individuāli, gan grupās, strādājot ar portatīvajiem datoriem, planšetdatoriem, interaktīvo tāfeli, sensoriem un robotiem. Telpas apmeklējums pieejams tikai pēc iepriekšējas pieteikšanās anketā.