Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Valdība aiz slēgtām durvīm lems par bijušo Valsts prezidentu apsardzi

© Dmitrijs Suļžics/F64

Valdība rīt, 27. jūnijā, aiz slēgtām durvīm lems par bijušo Valsts prezidentu apsardzi, liecina valdības darbakārtība.

Aizsardzības ministrija (AM) ir sagatavojusi trīs rīkojuma projektus par Vairas Vīķes-Freibergas, Valda Zatlera, Andra Bērziņa un Raimonda Vējoņa apsardzi. Tā kā jautājums tiek skatīts sēdes slēgtajā daļā, tad pagaidām nav zināms, kas tieši ir rakstīts šajos rīkojuma projektos.

Likums "Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu" nosaka, ka, atstājot Valsts prezidenta amatu, persona, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu, saņem no valsts:ikmēneša pensiju 85 procentu apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma; lietošanā vienu automašīnu, kuras iegādes vai nomas vērtība nepārsniedz tādas automašīnas divkāršu iegādes vai nomas vērtību, uz kādu saskaņā ar Ministru kabineta izdotajiem normatīvajiem aktiem ir tiesības valsts pārvaldes iestādes amatpersonai (darbiniekam); sekretāru.

Valsts drošības iestādes informē personu, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu, par tās drošību, un šai personai ir tiesības uz valsts nodrošinātu aizsardzību (apsardzi) četrus gadus pēc Valsts prezidenta amata atstāšanas. Par aizsardzības (apsardzes) nepieciešamību pēc šā termiņa beigām katrā atsevišķā gadījumā lemj Ministru kabinets, ņemot vērā valsts drošības iestāžu sniegto informāciju un uzklausot personu, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu.

Tāpat kanceleja konkrētā gadījumā, izvērtējot attiecīgā pasākuma raksturu un Valsts prezidenta darba plānojumu, nodrošina personai, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu, reprezentācijas telpas Valsts prezidenta rezidencē.

Persona, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu, var pilnībā vai daļēji atteikties no šajā pantā minētajām sociālajām garantijām, iesniedzot attiecīgu iesniegumu Kancelejas vadītājam.