Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Miris izcilais scenogrāfs Andris Freibergs

© f64.lv, Kaspars Krafts

Mūžībā devies scenogrāfs un pedagogs Andris Freibergs, vēsta Latvijas Televīzija, atsaucoties uz Latvijas Teātra darbinieku savienības vadītāju Ojāru Rubeni.

Andris Freibergs dzimis 1938. gada 24. oktobrī Videnieku mājās, Skrundā. Absolvējis Skrundas Pumpura pamatskolu (1952), vēlāk mācījies Rīgas lietišķās mākslas vidusskolā, bet 1965. gadā absolvējis Latvijas Valsts Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu. Kā scenogrāfs debitējis Andreja Upīša Akadēmiskajā drāmas jeb šodien Nacionālajā teātrī.

Kā liecina pieejamā informācija Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNO)
mājaslapā, Andris Freibergs bija ilggadējs LNO darbinieks, goda scenogrāfs un konsultants.

Viņš ir veidojis scenogrāfijas vairāk nekā 200 iestudējumiem ne vien LNO, bet arī citos Latvijas teātros un ārzemēs - Igaunijā, Lietuvā, Krievijā, Armēnijā, Polijā, Vācijā, Venecuēlā, Itālijā un citviet.

Scenogrāfs ir saņēmis virkni apbalvojumu, tai skaitā Triju Zvaigžņu ordeni (2003), Prāgas Scenogrāfijas un teātra arhitektūras kvadriennāles sudraba medaļu par scenogrāfiju baletam Credo ar K. Penderecka un J.S. Baha mūziku teātrī Estonia (1995), Lielo mūzikas balvu par G. F. Hendeļa operas Alčīna iestudējumu (1998), Igaunijas labākā scenogrāfa balvu (2003), septiņas Spēlmaņu nakts balvas par labāko scenogrāfiju un vienu par labākajiem kostīmiem, divas zelta medaļas par studentu ekspozīcijām Prāgas kvadriennālē (2007, 2011), Itālijas augstāko teātra balvu Il Premio Ubu (2010), Izcilības balvu kultūrā (2015) un citas. Organizējis savu darbu personālizstādes Rīgā, Krakovā un Maskavā. Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējs (no 1971. gada), profesors (no 1996. gada), Krievijas Mākslas akadēmijas goda loceklis (2015).