Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra

Latvijas scenogrāfu panākumi Prāgā

Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē piešķirta īpašā Scenogrāfijas skolotāja balva, un tā pasniegta izcilajam latviešu scenogrāfam un pedagogam Andrim Freibergam © Publicitātes foto

Latvieši no Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāles atgriezušies ar zelta medaļām, bet īpašo Scenogrāfijas skolotāja balvu, kas pasniegta pirmo reizi, saņēmis izcilais latviešu scenogrāfs un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Scenogrāfijas nodaļas profesors Andris Freibergs.

«Daudzus gadus šī skolotāja vadībā Prāgā ir izstādīti izcili darbi. Tie vienmēr ir atjautīgi, dzīvi, poētiski un drosmīgi, apvieno labāko scenogrāfijas praksi un jaunas ietekmes, tie ir spēcīgi gan kā idejas, gan kā mākslas instalācijas,» atzīmē Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāles rīkotāji, piešķirot Andrim Freibergam balvu par darbu, kas iedvesmojusi vairākas scenogrāfu paaudzes.

Kopumā starptautiska žūrija piešķīra zelta medaļas 14 kategorijās. Latvijas dalība šā gada Scenogrāfijas kvadriennālē vainagojusies ar vēl nebijušu panākumu – nacionālās ekspozīcijas nomināciju galvenajai – Zelta Trigas balvai par labāko ekspozīciju. «Tas ir lielākais mūsu valsts panākums, kopš Latvija piedalās kvadriennālē,» uzsver Latvijas nacionālās ekspozīcijas kuratore, Latvijas Jaunā teātra institūta direktore Gundega Laiviņa. 65 valstu konkurencē galveno balvu gan ieguva Igaunijas izstāde Vienotā Igaunija, kuras autori ir Tīts Ojaso un Enelisa Sempere (NO 99). Taču režisora un scenogrāfa Vladislava Nastavševa radītā Latvijas nacionālā ekspozīcija Pakļaušanās saņēma zelta medaļu par kopējo izrādes scenogrāfiju. Ekspozīcijas Pakļaušanās pamatā bija Valmieras teātrī 2012. gadā Vladislava Nastavševa veidotās izrādes Jūlijas jaunkundze scenogrāfija, kas tika īpaši piemērota izstādes situācijai. «Žūrija novērtē to, ka šī ekspozīcija ne tikai atspoguļo izrādes Jūlijas jaunkundze scenogrāfiju, bet rada jaunu, patstāvīgu mākslas darbu. Priekšmetu, ķermeņu un skaņas līdzsvars telpā ir īstenots brīnišķīgā veidā. Katrs elements saglabā savu patstāvību, bet tajā pašā laikā ir meistarīgi integrēts darba veselumā,» – tā savu lēmumu pamatojusi žūrija.

Zelta medaļu saņēmusi arī otra Latvijas ekspozīcija – Andra Freiberga kūrētā un mākslinieces Monikas Pormales iekārtotā Latvijas studentu izstāde Sākums. Izstādi veidoja LMA Scenogrāfijas nodaļas studentu darbi, kuru autori Māra Broka, Anna Ansone, Līva Puļķe, Einārs Timma, Dace Pudāne, Gerda Šadurska, Liene Pavlovska, Rūdolfs Baltiņš, Evija Pintāne, kā arī jaunais scenogrāfs Reinis Dzudzilo atzīti par daudzsološākajiem jaunajiem scenogrāfijas talantiem. «Šī smalkā izstāde rāda pirmās studentu idejas, kas pārtapušas satriecošos vizuālos konceptos,» atzīmē žūrija.

Starptautiskajā žūrijā, kas šogad piešķīra Prāgas kvadriennāles apbalvojumus, strādāja Teatro da Vertigem mākslinieciskais direktors un pasniedzējs Antonio Arauho (Brazīlija), māksliniece un režisore Kirstena Delholma (Dānija), scenogrāfe un kostīmu māksliniece Eloiza Kazana (Meksika/Horvātija), scenogrāfs un režisors Dmitrijs Krimovs (Krievija), arhitekts, scenogrāfs un teorētiķis Radivoje Dinulovičs (Serbija), Līdsas universitātes scenogrāfijas profesore Džoslina Makkineja (Lielbritānija), video māksliniece un scenogrāfe Katrīna Neiburga (Latvija), scenogrāfs un režisors Dominiks Hubers (Šveice), scenogrāfe un režisore Kamila Polivkova (Čehija).