Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

LNMM varēs aplūkot Latvijas Bankas simtgadei veltītu kolekcijas monētu izstādi

© Publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) būs aplūkojama Latvijas Bankas simtgadei veltītu kolekcijas monētu izstāde, aģentūru LETA informēja LNMM.

Izstāde "Vērtību zīmes" būs apskatāma līdz 2023.gada 15.janvārim LNMM galvenās ēkas 4. un 5. stāva izstāžu zālēs.

Izstādē varēs aplūkot 80 monētu, kas iedalītas astoņās tematiskās grupās.

Izstādes ideja ir novērtēt naudu arī kā paliekošu kultūrvēsturisku simbolu.

"Leģendārā sudraba piecu latu monēta, tautā dēvēta par Mildu, kas ir spilgts mākslinieka Riharda Zariņa veikums, ikvienam latvietim asociējas ar valsts neatkarību, tā turēta cieņā un godā, mantota paaudzēs un aizvien ir Latvijas atpazīstamības zīme," ideju skaidro izstādes veidotāji.

1991.gada 13.martā tika pieņemts lēmums "Par Latvijas Republikas naudaszīmju izgatavošanu" un dibināta Naudas zīmju sižetiskā risinājuma komisija, kurā aktīvi darbojās dizaina grafiķis Laimonis Šēnbergs - vēlāk Latvijas Bankas mākslinieciskais konsultants, faktiski visu Latvijas Bankas lata un pirmo eiro kolekcijas monētu virzītājs.

Valsts naudas zīmju dizaina koncepcijā tika definēti divi būtiskākie uzdevumi: pirmais - jāatsakās no standartizētiem paņēmieniem un jāmeklē jauni oriģināli mākslinieciski izteiksmes līdzekļi, otrais - nacionālās valūtas grafiskajam dizainam jābūt netradicionālam, kas lakoniski precīzi vizualizē 20. un 21.gadsimta Latvijai ievērojamus sižetus.

Izstāde iepazīstina ar Latvijas Bankas kolekcijas monētām, kas regulāri tiek izlaistas kopš 1996.gada.