© Gints Ivuškāns/MN

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) ar divu dienu pasākumu programmu šodien un rīt paudīs solidaritāti Ukrainai un atgādinās par iespējām sniegt atbalstu Ukrainai, aģentūru LETA informēja LNMM pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

LNMM galvenajā ēkā piektdien no plkst.15 līdz 17, kā arī no plkst.17.30 līdz 19 ikviens interesents varēs apdrukāt līdzpaņemtos tekstila izstrādājumus ar mākslinieces Elīnas Brasliņas radīto dizainu "Слава Україні!" jeb "Slava Ukrainai!".

Sujunšalijeva norāda, ka esošo piedāvājumu šogad papildinās jauna dizaina siets, kas tapis atbalstot Ukrainas iniciatīvu "Brave.ua" un izrādot cieņu ukraiņiem. Saulespuķes ir ne tikai Ukrainā populārs kultūraugs, bet arī viens no šīs valsts miera simboliem. Uz darbnīcu līdzi jāņem tekstilizstrādājumi no gluda dabīga auduma.

LNMM galvenajā ēkā 24.februārī no plkst.11.30 līdz 13.30 un no plkst.12 līdz 13 darbosies mākslas studija, kurā pētīs kara tematiku, kas pārstāvēta Jāzepa Grosvalda vērienīgajā izstādē "Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai".

Nodarbību sāks māksliniece, muzejpedagoģe Diāna Dimza-Dimme ar stāstījumu par kara notikumu un pārdzīvojumu atspoguļojumu autora darbos, īpašu uzmanību pievēršot strēlnieku tēlam. Mākslas studijā no plkst.11.30 līdz 13.30 gaidīti pieaugušie, bet no plkst.12 līdz 13 - ģimenes ar bērniem vecumā līdz desmit gadiem.

LNMM galvenajā ēkā 24.februārī plkst.14 notiks darbnīca "Pasaka par pūķi, kuru sauca Karš". Darbnīcas dalībnieki gan iepazīsies ar latviešu mākslinieka Grosvalda glezniecības un grafikas darbiem izstādē "Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai", gan skatīs muzeja pastāvīgās ekspozīcijas meistardarbus, kas radīti Pirmā pasaules kara laikā.

Pēc pastaigas interesenti aicināti noklausīties mākslinieces Dimzas-Dimmes pasaku "Pūķis, kuru sauca Karš" un darboties radoši - vizuāli izteikt savas pārdomas par muzejā piedzīvoto, redzēto un dzirdēto.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) 24.februārī no plkst.12 līdz 15 norisināsies darbnīca "Piespraudes Ukrainas neatkarībai". Iedvesmojoties no Ukrainas karoga krāsām un etnogrāfiskajiem motīviem, dalībniekiem būs iespēja paust emocijas un pārdomas rotas miniatūrajā formā, darinot savu unikālu solidaritātes simbolu. Aksesuāru radīšanai tiks izmantoti dažādi tekstilmateriāli.

Tajā pašā dienā DMDM ukraiņu mākslinieces un politiskās aktīvistes Darjas Kalašņikovas vadībā plkst.14 notiks ukraiņu tradicionālās papīra griešanas mākslas - vitinankas meistarklase. Vitinanka ir dekoratīvs papīra griezums, ko iegūst, ar nazi griežot ģeometriskus, simetriskus elementus baltā vai krāsainā papīra lapā.

Tradicionāli šādus papīra izgriezumus izvietoja pie logiem, lai pasargātu māju no ļaunuma un negatīvas enerģijas. Darbnīcā katrs varēs veidot kartītes vitinankas tehnikā, kuras tiks nosūtītas Ukrainas karavīriem uz fronti kā sveiciens un atbalsts no Latvijas.

Mākslas muzejā "Rīgas birža" 24.februārī plkst.12 notiks radošā darbnīca "Saulespuķu spēks". Pasākumā kolāžās varēs interpretēt Ukrainas nacionālo puķi kā dzīvības un enerģijas simbolu, akcentējot tās nozīmi valsts kultūrā un vēsturē.

Iedvesmai interesenti varēs apmeklēt muzeja pastāvīgo ekspozīciju, gleznās aplūkojot 16. līdz 17.gadsimta holandiešu un flāmu ziedu kompozīcijas. Darbnīcā tiks izmantoti dažāda veida materiāli un tehnikas, piemēram, aplikāciju, papīru, audumu, plastilīnu un žurnālu atgriezumus.

Ekspozīcijā "Skulptūru mežs" Muzeju krātuvē piektdien plkst.15 gaidītas ģimenes, kuras aicinātas doties izglītojošā pastaigā un piedalīties interaktīvā nodarbībā, kurā ar antīkās un renesanses tēlniecības darbu palīdzību tiks izzināta kultūras un mākslas vēsture. Iedvesmojoties no ekspozīcijā redzētā, apmeklētāji radīs līdzi ņemamu masku - magnētu no pašcietējošā māla.

Dalība LNMM pasākumos būs par ziedojumiem Ukrainai fonda "Ziedot.lv" ziedojumu kastē vai tiešsaistē.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv