Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Ventiņu stāstniece Līga Reitere dosies uz stāstnieku festivālu Skotijā

Oktobra beigās Latvijas un Ventspils vārds izskanēs Skotijā, Lanārkšīrā, kur 28.oktobrī tiek rīkots īpašs latviešu folkloras vakars – tajā pazīstamā ventiņu stāstniece un zāļu sieva Līga Reitere uzvilks savu tautas tērpu un ar savu skanīgo balsi iepazīstinās skotus ar ventiņu mēli, latviešu dziesmām, stāstiem un amatu prasmēm.

Ventspilnieku un pilsētas viesu iemīļotā stāstniece Līga Reitere ir priecīga doties uz Skotiju: "Esmu priecīga, ka varēšu pārstāvēt savu dzimto pusi un savu senču tradīcijas. Vēl varu paņemt kādu vēja pūtienu, zāļu tēju, rupjmaizi un latviešu tautasdziesmas un pasakas. Ceru, ka tas viņus iepriecinās."

Līgu ir iemīļojuši daudzi. Viņas raitā valoda pat ikdienišķu notikumu pārvērš brīnišķīgā stāstā. Ikdienā viņa ir sastopama Ventspils Amatu mājā, Skolas ielā 3, kā arī „Smiltnieku” mājā Piejūras brīvdabas muzejā.

Amatu māja ir viens no Ventspils jaunākajiem tūrisma objektiem. Tā atrodas Kurzemes hercogistes senākajā skolas ēkā (18. gs.), kas atjaunota un pārtapusi par mūsdienīgu kultūras objektu un interesantu apskates objektu pilsētas viesiem. Amatu mājā darbojas un savu amata prasmi interesentiem rāda audēji un keramiķi. Tur atrodas arī izstāžu zāle, kur var aplūkot amatnieku darbu izstādes, kā arī rīkot seminārus un citus pasākumus. Suvenīru salonā var iegādāties amatnieku darinājumus un suvenīrus. Amatu mājas ēkā kādreiz darbojusies apriņķa skola, tāpēc apmeklētājiem apskatei tiek piedāvāta 19. gs. stilā iekārtota mācību klase. Iepriekš piesakoties, tajā iespējams piedalīties mācību stundā, kas norit tā laika tradīcijās. Savukārt „Smiltnieku” māja ir 19.gs. beigām raksturīga piepilsētas dzīvojamā ēka un ar savu saglabātības pakāpi tā ir unikāla gan Ventspils, gan arī visas Latvijas pilsētvides apbūvē. „Smiltnieku” māju Pārventā, 1874.gadā, uz zemes, kas iedalīta par piedalīšanos turku karā, cēlis māju īpašnieces Valentīnas Žūkas vectēvs. Šobrīd „Smiltnieku” māja atrodas Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā.

Daudzās Eiropas valstīs, Ziemeļamerikā un arī Latvijā ir vērojama stāstniecības atdzimšana – veidojas jaunas stāstnieku organizācijas, notiek dažāda mēroga stāstnieku festivāli, ir pieejama stāstītprasmes apmācība un arvien vairāk ir profesionālu stāstnieku. Ventspilī tāds stāstnieks ir Līga Reitere – nepagurusi viņa uztur dzīvas latviešu tradīcijas un paaudžu paaudzēs lolotās zināšanas par dabā atrodamajām veltēm.

2008. gada pavasarī – no 19. līdz 26. maijam – Ventspilī viesojās Grundtviga projekta "Pieaugušo stāstītprasmes attīstīšana – Eiropas pieredzes paplašināšana" partneris un stāstnieks Kolins Makalisters (Colin MacAlister) no Skotijas, kas ir Lanarkšīrā iecerētā latviešu folkloras vakara organizētājs.