Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Latvijā

Pirms Rīgas cirka ēkas rekonstrukcijas, tajā vēl iespējams apskatīt izrādi

© Publicitātes foto

Pirms vēsturiskās Rīgas cirka ēkas rekonstrukcijas, septembra sākumā tajā vēl viesosies zviedru cirka apvienība "Kaaos Kaamos" ar izrādi "Babel, Glöm" jeb "Aizmirsti par Bābeli", informēja Rīgas cirka pārstāve Zane Volkinšteine.

Izrāde, kas būs skatāma Rīgas cirkā no 2.septembra līdz 4.septembrim, stāstīs par savstarpēju saprašanos dažādu valodu un kultūru jūklī akrobātiskā valodā. Pēc Volkinšteines paustā, interesenti uz skatuves varēs redzēt cilvēkpiramīdas, salto un sešus cirka māksliniekus, kas pārtop par kāpnēm, tramplīniem un citiem stāsta rekvizītiem.

Volkinšteine pavēstīja, ka atsevišķas aktivitātes Rīgas cirkā turpinās notikt līdz pat būvdarbu uzsākšanai, piemēram, rudens sākumā Rīgas cirkā plānoti Baltās nakts pasākumi, septembrī un oktobrī tiks rādīta izrāde - ekskursija "Brīnuma skartie" un notiks citi kultūras pasākumi. Visu septembri vēl darbosies arī cirka veikaliņš "Cirka viesistaba", kur būs iespēja pieteikties bezmaksas ekskursijām pa Rīgas cirku.

Esot cirka pagaidu telpās, kas atradīsies kādreizējās Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes teritorijā Zeļļu ielā 25, Rīgas cirks turpinās uz Latviju aicināt arī ārzemju mākslinieku viesizrādes un tās izrādīs dažādās Rīgas kultūrtelpās.

Kā pavēstīja cirkā, patlaban zināms, ka Eiropas cirka nakts programmā 13.novembrī un 14.novembrī Rīgas cirks piedāvās nīderlandiešu mākslinieka Monki soloizrādi "Static" jeb "Statisks", kas būs ceļojums trīsdesmitgadnieku paaudzes bērnībā.

Savukārt decembrī, laikā starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu, Rīgā būs iespēja skatīt Francijas apvienības "Ea Eo" žonglēšanas izrādi "How to Welcome the Aliens" jeb "Kā sagaidīt citplanētiešus". Darbu turpinās arī Rīgas cirka rezidenču programma - tās laikā pagaidu telpās varēs skatīt viesmākslinieku darbizrādes.

Runājot par cirka ēkas rekonstrukcijas projekta virzību, Rīgas cirka direktore Liene Pērkone norādīja, ka patlaban

aktīvi tiek veikti pārbūves uzsākšanas priekšdarbi - ir izsludināts būvuzraudzības iepirkums, un tiek gaidīti pretendentu pieteikumi.

Pērkone atzīmēja, ka septembrī tiks izsludināts arī būvniecības iepirkums. Runājot par ēkas pārbūvi, viņa uzsvēra, ka cirka rekonstrukcija nenozīmē Rīgas cirka aizvēršanu.

"Mēs uz laiku apdzīvosim citu mājvietu, kurā aktīvi turpināsim savu darbību un attīstīsim to jaunā līmenī, lai 2023.gadā, pēc rekonstrukcijas projekta noslēgšanās, cirks ar jaunu elpu varētu atgriezties savās vēsturiskajās telpās, kas nu jau būs tehniski piemērotas mūsdienu vajadzībām," uzsvēra Pērkone.

Pagaidu telpas un pēcāk arī renovētā Rīgas cirka arēna dos iespēju paplašināt Rīgas cirka skolas piedāvājumu - jau šogad, papildus hobijgrupām, aizsākas trīs posmu licencēta interešu izglītības programma, kā arī tiek paplašināts nodarbību klāsts pieaugušajiem, piedāvājot stiepšanās, gaisa akrobātikas, roku stājas un žonglēšanas nodarbības.

Kā norādīja cirkā, tie ir pirmie soļi cirka izglītības infrastruktūras izveidē. Turklāt, sākot ar oktobri, tiks piedāvātas arī aprīkotas telpas cirka profesionāļu ikdienas treniņiem. Rīgas cirka stratēģiskās attīstības vadītāja Māra Pāvula norādīja, ka treniņtelpu trūkums ir liels šķērslis cirka kopienas attīstībai Latvijā.

"Tieši mākslinieku kopienas izveide un jaunu mākslinieku piesaiste Latvijā ir priekšnosacījums tam, lai mēs varētu izrādīt arī šeit veidotas izrādes un uzlabot cirka izglītības infrastruktūru. Ir svarīgi par to domāt tieši tagad, lai, atgriežoties jau renovētajā cirkā ar visām tā piedāvātajām iespējām, varētu to piepildīt ar mākslu," pavēstīja Pāvula.

Cirkā uzsvēra, ka Rīgas cirks ir daudzfunkcionāls mākslas centrs, kas strādā ne tikai pie nozīmīgu un aktuālu cirka izrāžu piedāvāšanas arvien plašākai publikai, bet arī ilgtermiņā veicina cirka nozares attīstību un atpazīstamību Latvijas un starptautiskā mērogā.

Plānots, ka 2020.gada rudenī sāksies Rīgas ēkas energoefektivitātes rekonstrukcijas projekts. Projektu izstrādājis arhitektu birojs "NRJA".