Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

''Feministu forums'' piketēs pret aizliegumu nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas

© F64

Sieviešu tiesību aizstāvji 15.martā plkst.8.30 pulcēsies piketā pie Saeimas, lai paustu savu nostāju pret aizliegumu nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas, aģentūru LETA informēja "ManaBalss.lv" iniciatīvas "Par sievietes tiesībām lemt par savu ķermeni" un "Facebook" grupas "Feministu forums" pārstāve Katrīna Kaktiņa.

Viņa norādīja, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisija ir ignorējusi gan plašās diskusijas 2016.gada pavasarī, gan sabiedrības protestus pie Saeimas 2016.gada jūnijā, kuru rezultātā Saeima atgrieza šos grozījumus atkārtotai izvērtēšanai komisijai.

Tāpat, pēc Kaktiņas teiktā, komisija ignorējusi Tiesībsarga Jura Jansona un Saeimas Juridiskā biroja norādes uz grozījumiem kā juridiski nepamatotiem un cilvēktiesību normām neatbilstošiem, kā arī nav ņēmusi vērā, ka pati priekšlikumu autore - Veselības ministrija - tos ir atsaukusi. Pret šādiem grozījumiem iestājas arī Labklājības ministrija, turklāt grozījumus lūgusi atsaukt arī Saeimas "Vienotības" frakcija, uzver Kaktiņa.

Kaktiņa atgādināja, ka 2016.gada 11.februārī portālā "ManaBalss.lv" tika izveidota iniciatīva, lai vāktu parakstus pret šādiem grozījumiem. "Iniciatīvas pārstāvji saglabā savu viedokli, ka šādi grozījumi nav pamatoti," norāda Kaktiņa, piebilstot, ka iniciatīvas pārstāvji un atbalstītāji pievienosies "Feministu foruma" domubiedru grupas 15.martā organizētajā piketā pie Saeimas pret grozījumu pieņemšanu, kā arī aicina pievienoties citus līdzīgi domājošos.

Vienlaikus Kaktiņa norādīja, ka "ManaBalss.lv" iniciatīvas "Par sievietes tiesībām lemt par savu ķermeni" un "Facebook" grupas "Feministu forums" pārstāvji aicina Saeimas frakcijas pārbalsot Sociālo un darba lietu komisijas lēmumu un pieņemt priekšlikumu svītrot šo aizliegumu no grozījumiem.

Kaktiņa arī norāda, ka trešdien pēc sēdes Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS) un ziņotājs par konkrēto likumprojektu Vitālijs Orlovs (S) medijos pauduši viedokli, ka eksistē pētījumi, kas rādot - donoriem var rasties problēmas ar neauglību. "Lūdzam vai nu uzrādīt šādus pētījumus, vai arī beigt izplatīt mītus. Mūsu rīcībā esošie dati un medicīnas speciālistu izteikumi šādu informāciju neapstiprina," uzsver Kaktiņa.

Vienlaikus viņa piebilda, ka gadījumā, ja Saeima 3.lasījumā nepārbalsos komisiju un nepieņems priekšlikumu izņemt aizliegumu nedzemdējušām sievietēm ziedot savas olšūnas, iniciatīvas pārstāvji plāno vērsties pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, lūdzot šādus grozījumus neizsludināt. Savukārt gadījumā, ja šādi grozījumi tiktu izsludināti, tiks apsvērta arī iespēja vērsties Satversmes tiesā.

Portālā "ManaBalss.lv" turpinās parakstu vākšana pret ierosinājumu noteikt ierobežojumus nedzemdējušām sievietēm olšūnu ziedošanai. Patlaban savākti vairāk nekā 1800 paraksti.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija lūgs likumprojektu par aizliegumu nedzemdējušam sievietēm ziedot olšūnas galīgajā lasījumā izskatīt Saeimas 15.marta sēdē.

Komisija jau iepriekš vairākkārt sprieda par šo jautājumu. Saeima iepriekš vairākas reizes izslēdza šo likumprojektu no sēdes darba kārtības, kā arī lēma pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

Šie plāni iepriekš arī raisīja vairākas protesta akcijas pie parlamenta ēkas.