Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Nacionālais veselības dienests izskaidro, kāpēc rodas problēmas ar e-veselības sistēmu

© f64

Lai arī daudzas medicīnas iestādes sūdzas par lielām grūtībām strādāt ar e-veselības sistēmu, Nacionālais veselības dienests (NVD) apgalvo, ka traucējumi e-veselībā ir īslaicīgi, taču tuvākajās dienās var atkārtoties.

Kā aģentūru LETA informēja NVD pārstāve Evija Štālberga, traucējumi ir saistīti ar strauji pieaugušo sistēmas lietotāju skaitu - salīdzinot ar decembra sākumu, šobrīd tas ir četrkāršojies. "Pielāgojot sistēmas darbību jaunajam lietotāju skaitam, atsevišķu lietotāju darbs sistēmā var būt īslaicīgi traucēts," sacīja Štālberga, norādot, ka būtiski pieaudzis izrakstīto e-recepšu un e-darbnespējas lapu skaits.

Līdz šim dienā tikušas izrakstītas vidēji 6400 e-receptes, savukārt šodien - jau gandrīz 18 000. Straujš kāpums novērojams arī e-darbnespējas lapu izrakstīšanā - tas septiņkāršojies. "Līdz šim dienā tika atvērtas vidēji ap 700 e-darbnespējas lapas, savukārt šodien - jau 5000," norādīja Štālberga.

NVD pārstāve apgalvoja, ka atbildīgie speciālisti pastāvīgi seko līdzi sistēmas darbībai, sazinās ar ārstniecības iestādēm un aptiekām, kā arī nepieciešamības gadījumā sniedz informatīvo un tehnisko atbalstu iespējami drīzai traucējumu novēršanai.

Tehnisku traucējumu gadījumā pacientiem joprojām tiek nodrošināta iespēja saņemt zāļu receptes un darbnespējas lapas - ārsts receptes ir tiesīgs izrakstīt arī papīra formā, tās ievadi sistēmā veicot tiklīdz tas ir iespējams, uzsver NVD.

Savukārt, ja nepieciešams atvērt darbnespējas lapu, ārsts veic atzīmi par tehniskajiem traucējumiem pacienta medicīniskajā dokumentācijā un atver e-darbnespējas lapu nākamo piecu darba dienu laikā, norādot e-veselības sistēmā darbnespējas perioda pirmo dienu.

NVD brīdina, ka e-veselības sistēmas darbības traucējumi var atkārtoties arī tuvākajās dienās, jo obligāta sistēmas lietošana ir tikko uzsākta. Turklāt daļa ārstniecības iestāžu un aptieku lieto savas līdz šim izmantotās informācijas sistēmas, kas ir pielāgotas darbam ar e-veselības sistēmu, līdz ar to gan šo sistēmu lietotājiem, gan tiem, kuri izmanto e-veselības portālu, ir nepieciešams pielāgoties jaunajai kārtībai.

Jau ziņots, ka no 2018. gada 1. janvāra uzsākta obligāta valsts e-veselības sistēmas lietošana, kas paredz, ka turpmāk darbnespējas lapu un valsts kompensējamo zāļu recepšu aprite būs tikai elektroniska.