Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

No nākamā gada alimentu nemaksātājiem būs iespējams piemērot kriminālatbildību

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Tiem vecākiem, kuri saviem bērniem nemaksā un turpina nemaksāt uzturlīdzekļus, bet viņu vietā to dara valsts ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas (UGFA) starpniecību, var nākties iekrāt vēl lielāku parādu, jo kopš 1. septembra valsts garantētos uzturlīdzekļus izmaksās līdz 21 gada vecumam, nevis 18 gadiem, kā bija līdz šim. UGFA prognozē, ka uzturlīdzekļi vecuma grupā no 18 līdz 21 gadam varētu būt izmaksājami 2300 jauniešiem.

Jau ir stājušās spēkā izmaiņas valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksā, kas paredz uzturlīdzekļus maksāt trīs gadus ilgāk nekā līdz šim. Valsts uzturlīdzekļus maksās līdz 21 gada vecumam, ja jaunietis Latvijā turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību. Tā dēvētajiem mūžīgajiem studentiem gan maksāts netiks - grozījumi paredz, ka UGFA uzturlīdzekļus maksā, līdz bērns pats spēj sevi apgādāt. Tātad ir jāiegūst kāda no iepriekš minētajām izglītībām vai arī jārēķinās, ka pēc 21 gada vecuma sasniegšanas tā dēvēto alimentu naudas no valsts nebūs.

UGFA vēl skaidro, ka tad, ja uzturlīdzekļi no fonda tiek izmaksāti, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, ar kuru nolemts izmaksāt uzturlīdzekļus tikai līdz 18 gadu vecumam, vai arī ir attiecīgs UGFA lēmums, tad gan bērnam pēc pilngadības sasniegšanas būs pašam jāvēršas UGFA ar iesniegumu par turpmāku uzturlīdzekļu izmaksu.

Tā dēvēto alimentu nemaksātājiem izskanējis vēl viens brīdinājums - no nākamā gada uzturlīdzekļu nemaksātājiem būs iespējams piemērot kriminālatbildību. Un tas ir daudz nepatīkamāk par auto un kuģošanas līdzekļu vadīšanas aizliegumu, kas ir stājies spēkā kopš šā gada februāra. UGFA informē, ka ir nosūtītas aptuveni 30 000 brīdinājuma vēstuļu parādniekiem, kas veicinājis atgūto uzturlīdzekļu apmēra palielināšanos (2017. gada jūlijā atgūti 3 076 748 eiro, par 37 procentiem vairāk nekā 2016. gada jūlijā).

Krimināllikumā ir paredzēta kriminālatbildība, ja kāds no vecākiem vai abi nepilda tiesas nolēmumu, ar kuru uzlikts pienākums nodrošināt bērnu ar uzturlīdzekļiem, taču no nākamā gada 1. janvāra stāsies spēkā regulējums, kas paredz kriminālatbildību, ja parādnieks nepilda UGFA lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu. Tāpat Tieslietu ministrija sadarbībā ar UGFA, Labklājības ministriju, Saeimas deputātiem un administratīvo tiesu tiesnešiem turpina izstrādāt jaunus tiesību ierobežojumus uzturlīdzekļu nemaksātājiem, piemēram, piedalīties medībās, izmantot medību ieročus, uzsākt civildienestu, spēlēt azartspēles.