Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Lūdz neizsludināt grozījumus par aizliegumu izmantot cirkā savvaļas dzīvniekus

© Alise Šulca/ F64 Photo Agency

Valsts prezidents Raimonds Vējonis saņēmis vairākus lūgumus neizsludināt grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz aizliegt cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Vējonis saņēmis vairākus lūgumus neizsludināt šos likuma grozījumus, tostarp no cirka mākslinieka Sergija Stupakova, kurš lūdz prezidentu atgriezt likumu Saeimai otrreizējai caurlūkošanai. Paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem Stupakovs skaidro, ka viņa priekšnesumos piedalās apmācītas ūbeles un papagaiļi, līdz ar to likuma grozījumi, kas aizliedz apmācīt un izrādīt publiski savvaļas sugu dzīvniekus, tostarp putnus, nozīmē, ka Latvijā šis mākslinieks vairs darboties nevarēs.

Arī deputāte Jūlija Stepaņenko (S) mudina prezidentu nodot šo likumu otrreizējai caurlūkošanai Saeimā. Viņasprāt, ir pamats uzskatīt, ka "likumprojekta virzība šajā jautājumā ir strukturāli organizēta, jo likumprojekta pieņemšanas gaitā uz sabiedrību un Saeimas deputātiem tika izdarīts mērķtiecīgs emocionāls spiediens no biedrības "Dzīvnieku brīvība"". Tas esot izpaudies kā organizēta, intensīva elektronisko vēstuļu sūtīšana, uz ko attiecīgi bija mudināti visi dzīvnieku aizlieguma idejas sekotāji biedrības interneta vietnē.

"Arī pret mani, kā Saeimas deputāti, kas iesniedza vairākus priekšlikumus likumprojektā, tika vērsts pastiprināts spiediens publiskā telpā un saziņā personisku draudu veidā. Vienu no šādiem draudu izteikšanas gadījumiem maniem tuviniekiem, kas ir tieši saistīts ar Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumiem, šobrīd vērtē Valsts policija," norāda Stepaņenko. Pēc viņas domām, "maldināšanas, emocionālā spiediena rezultātā, tika pieņemts sasteigts, nekvalitatīvs likums".

Valsts prezidenta kancelejā skaidro, ka Vējonis lēmumu par likuma grozījumu izsludināšanu pieņems tuvākajās dienās.

Kā iepriekš vēstīts, Saeima 15.jūnijā galīgajā lasījumā tomēr lēma par aizliegumu cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus, lai gan atbildīgā komisija iepriekš bija atbalstījusi citādu formulējumu. Parlamenta vairākums nolēma neatbalstīt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikumu, kas paredzēja cirka izrādēs izmantot vien speciāli izveidotā sarakstā minētus dzīvniekus.