Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Mudina izveidot e-veselības projekta uzraudzības padomi

© vm.gov.lv

Komisija, kas veica dienesta pārbaudi par e-veselības projektu īstenošanu, rekomendē izveidot augstā līmeņa koordinācijas un uzraudzības padomi projekta turpmākai virzībai.

VM publiskojusi dienesta pārbaudes komisijas ziņojumu "Par Eiropas Savienības fondu 2007.-2013.gada plānošanas perioda e-veselības projektu ieviešanu", kurā komisija sniegusi vairākas rekomendācijas e-veselības projektu ieviešanas uzlabošanai. Komisiju vadīja ministrijas valsts sekretārs Kārlis Ketners.

Ziņojumā arī norādīts, ka finansējuma saņēmējiem jāveic pasākumi e-veselības ieviešanā iesaistītā personāla mainības samazināšanai un institucionālās atmiņas veidošanai, kā arī jāsaglabā un jāstiprina esošo projektu vadības un kontroles sistēmu, izstrādājot iekšējo procesu aprakstus.

Rekomendēts arī izveidot augstā līmeņa e-veselības projektu ieviešanas koordinācijas un uzraudzības padomi, kas uzraudzīs projektos iesaistīto institūciju rīcības koordināciju un projektu izpildi, izvērtēs stratēģisko lēmumu projektus un risinājumus, veiks projektu finansiālo risinājumu izvērtēšanu, kā arī sniegs atzinumus un priekšlikumus Ministru kabinetam un Saeimai.

Ilustratīva bilde

Tāpat komisija norādījusi, ka, plānojot projektus, jāparedz vismaz vienu gadu iespējamiem projektu pagarinājumiem. Savukārt, organizējot iepirkumus, jānovērtē potenciālo izstrādātāju spēja nodrošināt nepieciešamo kapacitāti un jānosaka efektīvu izstrādātāju kontroles un ietekmes mehānismu, kas ļautu nepieciešamības gadījumā nomainīt izstrādātāju.

Rekomendēts arī nodrošināt sadarbību ar potenciāliem e-veselības sistēmas lietotājiem, iesaistot tos projektu izstrādē, tehnisko prasību noteikšanā un sistēmas pieņemšanā, kā arī nodrošināt nepārtrauktu komunikāciju ar sabiedrību, palielinot iedzīvotāju informētības līmeni par sistēmas ieguvumiem.

Jau ziņots, ka VM ir noslēgusi dienesta pārbaudi saistībā ar e-veselības projekta ieviešanu, nosaucot virkni personu, kas kādā konkrētā brīdī bijušas atbildīgās par projekta īstenošanu, tostarp ir arī bijušie Nacionālā veselības dienesta (NVD) vadītāji Māris Taube un Daina Mūrmane-Umbraško. Tāpat tiek norādīts uz nepilnīgu SIA "Lattelecom Technology" darbu.

Komisijas ieskatā par atbildīgajiem ir uzskatāmi NVD direktors un dienesta attiecīgā departamenta vadītāji, kā arī iepriekšējo finansējuma saņēmēju institūciju vadītāji un to projektu vadības vienību vadītāji.

Komisija secinājusi, ka e-veselības sekmīgu ieviešanu kritiski ietekmēja trīs pamata faktori.

Pirmkārt, nepietiekama finansējuma saņēmēja kapacitāte un darbu organizācija e-veselības 1.kārtas projektu izstrādes un projektu iepirkumu veikšanas stadijā, kas rezultējās nepieciešamībā īstenot papildu aktivitātes sistēmu savstarpējas savietojamības nodrošināšanai un ieviešanas termiņu nobīdē.

Otrkārt, nepietiekama finansējuma saņēmēja kapacitāte un darbu organizācija e-veselības 2.kārtas projektu izstrādes posmā, kā rezultātā to ieviešanai maksimālais termiņš bija 2,5 reizes mazāks nekā 1.kārtas projektiem, kas finansējuma apjoma ziņā ir līdzvērtīgi.

Treškārt, nepietiekams laiks e-veselības 2.kārtas nodevumu izstrādei, kā rezultātā SIA "Lattelecom Technology" bija grūtības nodrošināt atbilstošu kapacitāti un līdz ar to darbu kvalitāti.