Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Vegāni sitīs cirku līdz pēdējam

© Alise Šulca, F64 Photo Agency

Radikālā vegānu organizācija Dzīvnieku brīvība attiecībā uz Saeimu piekops jau pārbaudīto metodi, kas palīdzēja nogremdēt Rīgas cirku. Ceturtdien parlamentam jālemj par Dzīvnieku aizsardzības likuma izskatīšanu pirmajā lasījumā, un pie Saeimas plānota plaša protesta akcija.

Sociālajos tīklos organizācija izplatījusi uzsaukumu uz izšķirošo protestu, un tajā atgādināts, ko Dzīvnieku brīvība līdz šim paveikusi, lai cirkā pārstātu izrādīt dzīvniekus. Petīcijai Par cilvēcīgu cirku savākti 26 000 parakstu, bet pirms cirka izrādēm sarīkotas 45 protesta akcijas. Tas, jāatgādina, bija galvenais iemesls, kādēļ pēdējā sezonā cirks piedzīvoja smagus finansiālus zaudējumus. Cilvēki uz izrādēm nāca arvien retāk, jo pie cirka ēkas tika kaunināti un izsmieti. Ienākumu trūkums padotības iestādes kasē lika arī Kultūras ministrijai izšķirties par atteikšanos no dzīvniekiem, un komplektā ar ēkas slikto tehnisko stāvokli cirks vispār uz nezināmu laiku ir slēgts.

Tagad radikālie dzīvnieku aizstāvji vēlas panākt, lai arī pēc atvēršanas dzīvnieku tajā nebūtu, taču iecere Dzīvnieku aizsardzības likumā iestrādāt šādu aizliegumu pavisam negaidīti sastapusies ar dažu deputātu nepakļaušanos - kaut gan likumprojektam zīmogs jau uzlikts valdības mājā, atbildīgā Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija to nav atbalstījusi. Dzīvnieku brīvība notikušo apraksta šādi:

«Ar nekvalitatīvu argumentāciju («bērniem patīk cirks», «cirks bez dzīvniekiem nav cirks», «dzīvnieku cirks ir kultūra») komisija pārvilka svītru pāri kompetento valsts iestāžu, dzīvnieku speciālistu, zinātnieku un dzīvnieku aizsardzības organizāciju trīs gadu laikā kopīgi paveiktajam darbam pie likuma par savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirkos Latvijā. Taču šī komisija nav visa Saeima. Apturēsim netaisnību! Parādīsim, ka mūsu ir daudz - daudz vairāk nekā dzīvnieka nežēlīgās izklaides aizstāvju. Atbrīvosim dzīvniekus no cirka ieslodzījuma, parādot, ka cietsirdībai nav vietas Latvijas kultūrā!»

Protesta akcijas dalībniekiem jāreģistrējas un pirms pasākuma arī jāsūta vēstules Saeimas deputātiem. Uz tik emocionāla fona cirka aizstāvju balsis šķiet krietni klusākas, bet arī tās spēj izsaukt dusmīgu pretreakciju. Viens no aktīvistiem, kurš iestājas pret klasiskā cirka likvidāciju, ir Dainis Īvāns. Viņš gan runājis par to ar deputātiem, gan arī izklāstījis savu nostāju publikācijā. Pamatdoma ietverta raksta ievadā: «Ja Zemkopības ministrija kopīgi ar Kultūras ministriju drīzumā gūs Saeimas atbalstu savvaļas dzīvnieku priekšnesumu aizliegšanai, Latvijas simtgadi mēs sagaidīsim bez Rīgas cirka. Tas ir, bez klasiskā cirka. Bez tāda cirka, kas vairāk nekā simts gadu mums un mūsu priekštečiem reizē ar cilvēka spēju demonstrējumiem ļāvis izprast savvaļas dzīvnieku uzvedību, mācījis tos saudzēt un sargāt.»

D. Īvāna uzskats, ka cirks līdz ar zoodārziem saglabā savvaļas sugas, kas citādi, iespējams, būtu iznīkušas, daudzus dabas draugus aizkaitināja. Sociālajos tīklos D. Īvāns tika dažādi nosodīts un apsaukāts. Turklāt virtuālā nomētāšanā ar akmeņiem piedalījās arī gluži negaidīti personāži. Piemēram, laika ziņu vēstnieks, žurnālists Toms Bricis tviterī ierakstīja šādi: «Dainis Īvāns ir no izmirstošās tautfrontiešu sugas. Rīgas cirks varētu viņu ņemt pie sevis. Viņš varētu žonglēt ar degošām barikāžu pagalēm.» Un ar šo tvītu uzreiz kļuva ļoti populārs, jo pamanījās apvainot ne tikai cirka mīļotājus, bet arī veselu paaudzi, kuras nopelns ir Latvijas neatkarība.