Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

220 Enerģija: mainīt piegādātāju ir saprātīgi jebkurā laikā

SALĪDZINĀT. «Katram klientam ir iespēja salīdzināt savu esošo rēķinu ar mūsu piedāvājumu, tādējādi rodot pārliecību, ka kopējās mēneša elektroenerģijas izmaksas, visticamāk, būs mazākas par līdzšinējo rēķinu,» uzsver Agnese Smilga © Publicitātes foto

Kopš elektroenerģijas tirgus atvēršanas mājsaimniecībām ir pagājuši nedaudz vairāk kā divi gadi. Toreiz Latvijas Ekonomikas ministrija vēstīja, ka atvērts elektroenerģijas tirgus rada priekšnoteikumus konkurencei starp tirgotājiem, kas nodrošinās labāku pakalpojuma kvalitāti un lielākas iespējas elektroenerģijas lietotājiem.

Kāda ir šī brīža situācija, no tirgus dalībnieku viedokļa raugoties, Neatkarīgā vaicā vienam no elektroenerģijas tirgotājiem, SIA 220 Enerģija mārketinga nodaļas vadītājai Agnesei Smilgai.

- Kāds ir jūsu kā elektroenerģijas tirgus dalībnieka viedoklis: vai atvērtais elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām ir devis gaidītos rezultātus? Kādas ir novērojamās tendences?

- Elektroenerģijas tirgus atvēršanai mājsaimniecībām ir bijusi ļoti atturīga ietekme, jo visa tirgus uzbūve ir organizēta tā, lai bijušajam elektroenerģijas monopola uzņēmumam Latvenergo klientu apkalpošanas nozarē nebūtu jāveic īpašas izmaiņas un klients neizprastu ieguvumu, ko varētu gūt no elektroenerģijas tirgotāja maiņas. Visvairāk to ietekmē vienotā rēķina koncepcija, kurā jebkurš elektroenerģijas tirgotājs ir spiests izrakstīt rēķinu par sistēmas, šajā gadījumā Sadales tīkla, operatora pakalpojumiem, kaut arī tirgotājs nepiedāvā un nav atbildīgs par enerģijas piegādāšanu vai sadali. Tādējādi tiek radīta neskaidrība attiecībā uz elektroenerģijas tirgotāja lomu un klientam samazināta tirgus pārredzamība.

- Cik pamatoti ir mainīt elektroenerģijas piegādātāju šobrīd? Ar kādām papildu izmaksām jārēķinās? Vai varbūt nav papildu izmaksu?

- Elektroenerģijas tirgotāja maiņa ir saprātīga jebkurā laikā, kā arī, mainot tirgotāju, nav jārēķinās ar papildu izmaksām. Vajadzētu izvērtēt visu elektroenerģijas tirgus dalībnieku piedāvājumu un izvēlēties savām vajadzībām un patēriņam atbilstošāko, jo nav vērts maksāt vairāk par elektrību, ja var maksāt mazāk. Neskatoties uz to, kurš ir klienta elektroenerģijas tirgotājs, Sadales tīkls jebkurā gadījumā elektrību piegādā tādā pašā kvalitātē, jo tas tāpat kā iepriekš paliek šī uzņēmuma kompetencē. Ir svarīgi saprast, ka elektroenerģijas tirgus atvēršana attiecas tikai un vienīgi uz to kopējās cenas komponenti, kas saprotama kā elektroenerģijas cena, neskaitot pieslēguma uzturēšanas maksu, sadali un pārvadi, kā arī OIK, kas tāpat kā iepriekš ir Latvenergo un tā meitas kompāniju pārziņā.

- Jūsu kompānija piedāvā elektroenerģiju par labu cenu, vismaz tā izskan piedāvājumā. Kā man labāk saprast, vai piedāvājums ir labs vai nē? Ko vajadzētu ņemt vērā, ja cilvēks apsver domu mainīt elektroenerģijas tirgotāju?

- Starp elektroenerģijas tirgotājiem atšķirība ir tikai un vienīgi elektrības cenā. Kā jau teicu iepriekš, sadales izmaksas un pārējās elektroenerģijas cenas sastāvdaļas ir visiem vienādas. Ja 220 Enerģija piedāvājums izskatās lētāks, tad tā tas arī ir, un mūsu klienti var ietaupīt naudu citiem nolūkiem. Mēs piedāvājam dažādus variantus, tostarp tarifu, kas ir piesaistīts biržas cenai. Jāatzīmē, ka līdzšinējā pieredze rāda, ka klienti, kuri ir izvēlējušies biržas cenu, ir lielākie ieguvēji. Biržas cenu plāniem atšķiras tikai pakalpojumu maksas, kuras ir ļoti vienkārši starp tirgotājiem salīdzināt.

- Elektroenerģijas cenas un piegādes izmaksas ir visai sarežģīta lieta - OIK, pati elektrība, pieslēguma uzturēšana, pārvade - parastam cilvēkam grūti ar visu tikt skaidrībā. Vai es varu objektīvi sarēķināt, cik man būs jāmaksā, ja izvēlēšos, piemēram, jūsu kompāniju?

- 220 Enerģija savos piedāvājumos norāda visas kopējās cenas sastāvdaļas. Gan tīro elektroenerģijas cenu (vienīgā daļa, ko var izvēlēties), gan arī kopējo cenu ar pārējām sastāvdaļām. Mūsu mājaslapā 220energija.lv ir viegli salīdzināt jūsu esošo rēķinu ar mūsu kompānijas potenciālo maksājumu. Ja tomēr klientam paliek kas neizprasts, viņš vienmēr var vērsties pie mums pēc paskaidrojuma vai padoma. Es iesaku rūpīgi iepazīties ar tirgus dalībnieku piedāvājumiem un parēķināt, kas tieši jūsu mājsaimniecībai ir izdevīgākais.