Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

IZSTĀDE: Droša un draudzīga māja

AR VĒRIENU. Pavasara izstāde Māja I vienmērir lielākais būvniecības nozares notikums Latvijā. Tāda tā būs arī šogad © F64

Tam nav jābūt trillerim vai Hičkoka filmai, lai mājas no omulīgas ligzdiņas pārvērstos slazdu labirintā. Tā ir realitāte, ar kuru var nākties saskarties jebkurā brīdī, ja nav padomāts par drošību. Izstādē Māja I 2017, kas risināsies no 9. līdz 12. martam Ķīpsalā, varēs atrast dažādus risinājumus drošākam mājoklim.

Šā gada izstāde Māja I lielu uzmanību pievērsīs drošības jautājumiem. Izstādes organizētāji - Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 - aicina pievērst uzmanību zīmei Drošam mājoklim! pie atsevišķu dalībnieku stendiem. Šī zīme izcels ražotājus, kuri piedāvā produktus un risinājumus mājokļa drošības uzlabošanai. Pateicoties ADB Gjensidige un drošības nozares pārstāvju iniciatīvai, izstādē Māja I 2017 atklās Baltijā pirmo Mājokļa drošības mēnesi.

Ugunsdrošs interjers

Filmās bieži redzamā aina, kad maza sveces liesmiņa spēj pārvērst romantisku vakaru milzīgā ugunsgrēkā, nebūt nav tālu no īstenības. Dažkārt pie šīs nelaimes ir vainojams tāds viegli uzliesmojošs materiāls kā audums. Tāpēc, iekārtojot mājokli, prātīgi būtu izvēlēties ugunsdrošus aizkarus un mēbeļu audumu. Gan Skandināvijā, gan citviet Eiropā šī ir populāra prakse. Domo Dizains iepazīstinās ar Eiropas audumu ražotāju KOBE, Clarke & Clarke un Christian Fischbacher nedegošajiem audumiem. Šie specifiskie audumi vizuāli ne ar ko neatšķiras no parasta mēbeļu vai aizkaru auduma, un sortiments apmierinās visdažādākās gaumes. Turklāt tas nav piedāvājums tikai grezno Mežaparka villu iemītniekiem! Audumus var iegādāties par draudzīgām cenām.

Apkure - dod siltumu, bet arī apdraud

Viens no lielākajiem privātmāju biediem ir apkures sistēmas. To drošībai ir jāpievērš īpaši liela uzmanība. Viens no uzticamākajiem risinājumiem ir siltumsūknis - apkure tiek nodrošināta bez degšanas procesa, tādējādi izslēdzot ugunsnelaimi saimnieku prombūtnes laikā vai neprasmīgas kurināšanas dēļ. Un šis risinājums ir daudz veselīgāks, jo neizdala dūmgāzes. Piemēram, izstādē piedāvātie Airwave gaiss-gaiss un gaiss-ūdens siltumsūkņi ir pilnībā automātiski un ar iebūvētu pašdiagnostiku, kas signalizēs, ja kaut kas nebūs kārtībā. Labs papildinājums siltumsūkņiem ir Energolukss ELX UPS cirkulācijas sūkņi, kas pasargā no apkures katla pārkaršanas.

Gāzes detektors - obligāta prasība

Ugunsgrēkā lielākais drauds ir nevis liesmas, bet saindēšanās ar toksiskajām gāzēm. Gaisa piesārņojums rodas, sadegot mājoklī esošajiem sadzīves priekšmetiem un mēbelēm. Taču būtiskas izmaiņas gaisa sastāvā ir iespējams kontrolēt, aprīkojot dzīvojamo telpu ar detektoru, kas ar spalgu signālu brīdinās par indīgo gāzu koncentrācijas palielināšanos gaisā. FN serviss rekomendē mājokli padarīt trīskārt drošu, ierīkojot visu trīs veidu detektorus - gan dūmu, gan tvana gāzes, gan arī gāzes detektoru. Taču ir svarīgi atcerēties, ka tie ir pareizi jāuzstāda - labākā vieta ir pēc iespējas tuvāk griestu centram. Turklāt ir jāņem vērā, ka viens dūmu detektors ir paredzēts 25-30 kvadrātmetru telpai, bet, ja telpā ir starpsiena, ieteicams uzstādīt papildu detektoru.

Jumts virs galvas - ne vienmēr drošākā vieta

Lai arī cik paradoksāli tas izklausītos, viena no bīstamākajām vietām mājā ir jumts. Tīrot sniegu, lapas no jumta vai skursteni, nākas pārvarēt bailes no augstuma un doties bīstamajā misijā. Lai šos darbus veiktu ar lielāku drošības sajūtu, palīgā nāk Vinteko jumta pakāpieni, kas ļauj droši pārvietoties pa jumtu vai jumta laipu un iztīrīt skursteni. No kritiena pasargās arī Certex ieteiktās drošības sistēmas darbam augstumā - iekares, sakabes, iejūgi un štropes.

Reizi gadā, sniegam kūstot un veidojoties lāstekām, pagalms bieži vien pārvēršas par mīnu lauku. Lai, ikreiz atstājot mājokli, nebūtu jāzīlē, vai paveiksies vai nē, labāk uzreiz ierīkot Vinteko sniega barjeras.

Dubultdroši pret zagļiem

Par ķīlnieku savās mājās var padarīt arī bailes no zagļiem. Parasti pret nevēlamiem ciemiņiem nodrošināmies ar signalizācijām, aizsargrežģiem un dažādiem slēģiem, taču zagļi ir spēruši soli tālāk un spēj ielauzties pat caur sienām, bēniņiem un jumtiem. Izstādē Māja I 2017 varēs apskatīt jaunu risinājumu cīņā ar zagļiem - Securilath sistēmu. Tas ir metāla režģis, kuru var iebūvēt gan ēkas iekšsienās, gan ārsienās un griestos.

Būvnieku gada notikums

Līdz ar drošības risinājumiem izstādē Māja varēs aplūkot daudzas citas ar mājas būvniecību un mājokļa iekārtošanu saistītas lietas. Māja I ir lielākais būvniecības nozares notikums Latvijā, kas ataino mūsdienu celtniecības attīstības tendences, tehnoloģiju jaunumus, kā arī sekmē tiešu dialogu starp būvniecības un citu saistītu nozaru profesionāļiem un gala patērētājiem Baltijā, Austrumeiropā, Rietumeiropā, Āzijā. Izstādi apmeklē profesionāļi no Baltijas reģiona un visas Eiropas, kā arī plaša apmeklētāju publika, kas meklē nepieciešamo sava mājokļa būvniecībai.

Savukārt Ekonomikas ministrija izstādes laikā informēs par aktualitātēm ēku renovācijā, piemēram, par pieejamo Eiropas Savienības fondu finansējumu daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes uzlabošanai, kā arī kvalitatīvu ēku renovāciju. Izstādes laikā notiks arī konference Daudzdzīvokļu māju pārvaldīšanas prakse un energoefektivitātes paaugstināšanas iespējas. Izstādē piedalīsies arī Patērētāju tiesību aizsardzības centra, Valsts darba inspekcijas, Elektrum Energoefektivitātes centra, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Nacionālās standartizācijas institūcijas Latvijas standarts, Valsts ieņēmumu dienesta speciālisti.