Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Rinkēvičs: Lielbritānijas politiskā "tirgošanās" pirms "Brexit" nenotiek

© F64

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pauda, ka pagaidām Lielbritānijas "tirgošanās" ar politiskajām ietekmēm pirms "Brexit" nenotiek.

Pirms neilga laika Lielbritānijas mediji vēstīja, ka Lielbritānija varētu mēģināt pirms "Brexit" iegūt lielāku politisko atbalstu Austrumeiropā un uz Baltijas valstīm novirzīt vairākus miljonus eiro. E. Rinkēvičs vēsta, ka ir grūti komentēt šādus izteikumus, jo britu valdība joprojām veido savu detalizēto nostāju par "Brexit". ''Arī mēs esam skaidri definējuši savas intereses. Mēs būsim vienoti ar ES, bet mums ir ļoti svarīgas mūsu pilsoņu intereses Lielbritānijā,'' pauda ministrs. Viņš arī atzina, ka ir svarīgi saglabāt labas attiecības ar Lielbritāniju tirdzniecības jomā, jo liela daļa no mūsu kokrūpniecības produktiem tiek eksportēti uz Lielbritāniju

Šodien Latviju apmeklēs un ar ministru tiksies arī "Brexit" ministrs Deivids Deiviss. Tikšanās laikā tiks pārrunāts mūsu tautiešu liktenis un tālāka sadarbība ar Lielbritāniju. ''Mums ir liela interese par to, lai arī turpmāk noritētu laba sadarbība starp ES un Lielbritāniju. Turklāt Lielbritānija ir paudusi atbalstu ES arī vairākos ar drošību saistītos jautājumos,'' stāsta ministrs.

Taujāts par to, kāds ieguvums Latvijai varētu būt no "Brexit", E. Rinkēvičs stāsta: ''Brexit vēl nav noticis. Tas notiks tikai pēc diviem gadiem un mēs vēl nezinām, kādā gultnē ieies pirms Brexit sarunas. Protams, būs arī daudz strīdi par pašu Brexit norisi.'' Ministrs arī pauž, ka Lielbritānija ir objektīvi ieinteresēta demonstrēt savu ietekmi drošības jomā un šajā situācijā Latvija pat varētu būt ieguvēja, tomēr lielākoties nekas ļoti neizmainīsies.

Taujāts par Latvijas un Krievijas attiecībām un jaunā Krievijas vēstnieka Latvijā teikto par atkusni abu valstu attiecībās ministrs stāsta: ''Tas ir pozitīvi, bet mūsu pozīcija pret Krieviju paliek nemainīga. Daudz kas būs atkarīgs no tā, kā tiks pildīta Minskas vienošanās. Un šobrīd pasu atzīšana ir solis no šīs vienošanās. Es šobrīd nesteigtos negatīvi komentēt šādus izteikumus. Laiks rādīs vai šī retorika laika gaitā mainīsies, vai nē. Lai gan ekonomiskajā sadarbībā es neredzu uzlabojumus.''

Ministrs arī pauda, ka pagaidām nav pamata neuzticēties ASV prezidenta Donalda Trampa izteikumiem par iesaistīšanos NATO. Tomēr pārējai pasaulei nebūtu labvēlīga situācija, ja ASV ieciklētos tikai uz savu iekšpolitiku.