Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Valsts prezidents: Veselības jomai ir jābūt vienai no nākamā gada budžeta prioritātēm

© Oksana Džadana/ F64

Kvalitatīva un pieejama veselības aprūpe ir pamats, lai sabiedrība justos droši un uzticētos valstij, uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš šodien Rīgas pilī tikās ar veselības ministru Hosamu Abu Meri (JV).

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris, puses tikās, lai pārrunātu Veselības ministrijas 2024.gada valsts budžeta prioritātes, finanšu situāciju veselības aprūpes iestādēs, paliatīvās aprūpes jautājumus, kā arī kompensējamo medikamentu cenu politiku.

Valsts prezidents akcentēja, ka veselības jomai ir jābūt vienai no nākamā gada budžeta prioritātēm. Rinkēvičs arīdzan norādīja, ka nozares finansējums ilgstoši ir bijis nepietiekams.

"Piemēram, jau ierasti katra gada otrajā pusē bieži aktualizējas jautājums, ka slimnīcām nav pietiekami finanšu resursi plānoto veselības pakalpojumu sniegšanai, bieži vien situācijas ir kritiskas arī reģionos. Ir nepieciešams strādāt, lai uzlabotu veselības nozares finansēšanas modeli ilgtermiņā," atzīmēja Rinkēvičs.

Sarunā Valsts prezidents vērsa uzmanību arī uz vairākiem praktiskiem problēmjautājumiem, kas aktualizēti gan Valsts prezidenta reģionālajās vizītēs, gan tikšanās reizēs ar sabiedriskajām organizācijām. Piemēram, attiecībā uz kritisko situāciju kompensējamo medikamentu jomā, tai skaitā reto un neārstējamo slimību gadījumos, kā arī pieaugošo nepieciešamību nodrošināt pieejamākus paliatīvās aprūpes pakalpojumus.