Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Ētikas komisijā spriedīs par tiesneša Bistera rīcību

© Jānis Saliņš/ f64photo agency

Tiesnešu ētikas komisija šodien sēdē paredzējusi skatīt jautājumu par Augstākās tiesas (AT) tiesneša Intara Bistera rīcības ētiskumu saistībā ar atsevišķu lietu objektīvu izskatīšanu, kurās iesaistīts advokāta Mārča Miķelsona vārds.

LETA jau ziņoja, ka AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs bija nosūtījis komisijai pieprasījumu sniegt atzinumu par tiesneša Intara Bistera rīcības ētiskumu saistībā ar atsevišķu lietu objektīvu izskatīšanu, kurās iesaistīts advokāta Mārča Miķelsona vārds.

Pēc informācijas publiskajā telpā par AT Civillietu departamenta tiesneša Bistera piedalīšanos tādu lietu izskatīšanā, kurās dalībnieks tieši vai pastarpināti bijis viņam personīgi pazīstams advokāts, Bičkovičs pieprasīja tiesneša rakstveida paskaidrojumu.

Tiesnesis paskaidrojumā AT priekšsēdētājam, kā arī, skaidrojot situāciju kolēģiem Civillietu departamenta tiesnešu kopsapulcē, noliedza personīgu draudzību ar advokātu un viņa ģimeni.

Izvērtējis iegūto informāciju, Bičkovičs kā amatpersona, kurai ir tiesības ierosināt disciplinārlietu, nolēma pieprasīt Tiesnešu ētikas komisijai atzinumu par tiesneša rīcību.

Raidījums "Nekā personīga" iepriekš ziņoja, ka tiesnesis bija piedalījies kādā Miķelsona saviesīgā pasākumā, ko apliecināja 2009.gadā tapusi fotogrāfija. Bijusī advokāta sieva raidījumam norādīja, ka Bisters un Miķelsons esot bijuši draudzīgās attiecībās, lai gan tiesnesis raidījumam to noliedza.

Pāris mēnešus pēc kompromitējošās fotogrāfijas uzņemšanas Bisters, būdams Zemgales apgabaltiesas tiesnesis, bija pabeidzis tiesvedību Finanšu ministrijas prasībā pret bankrotējušo autoražotāju "RAF", kur vienu no procesa dalībniekiem pārstāvēja advokāts Miķelsons. Vēlāk Bisters jau kā AT tiesnesis izskatīja vēl vienu lietu, kur tika skartas Miķelsona intereses, - strīdā par SIA "Pilsētas projektēšanas sabiedrību".