Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Radīts droša eParaksta saknes sertifikāts

© F64

Pagājušajā nedēļā īpašā ceremonijā ir radīts droša elektroniskā paraksta saknes sertifikāts, tā simboliski uzsākot jaunās tehnoloģiskās platformas ieviešanu. Šī Latvijas vēsturē ir tikai trešā reize, kad tiek radīts droša elektroniskā paraksta saknes sertifikāts. Pirmo reizi tas noticis pirms vairāk nekā desmit gadiem, kad VAS “Latvijas Pasts” ieviesa drošu elektronisko parakstu, otro reizi 2009.gadā to veica VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” (turpmāk – LVRTC), pārņemot sertifikācijas pakalpojumu sniegšanu no VAS “Latvijas Pasts”. Trešo reizi tas tiek radīts, lai uzsāktu jaunās tehnoloģiskās platformas ieviešanu.

Saknes sertifikāts ir pašparakstīts publiskās atslēgas sertifikāts - primārais sertifikāts, kas apliecina sertifikācijas pakalpojumu sniedzēja uzticamību, un ar tā palīdzību tiek parakstīti visi pārējie izdotie sertifikāti. Saknes sertifikāts ir daļa no publiskās atslēgas infrastruktūras shēmas.

“Simboliski saknes sertifikāta radīšanu var salīdzināt ar DNS radīšanu vai bišu mātes ielaišanu bišu stropā, jo tieši saknes sertifikāts ir gan pamats, gan priekšnosacījums visām turpmākajām darbībām, ko platforma nodrošinās lietotājiem,” uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Kā ziņots iepriekš, LVRTC ir uzsācis jaunas sertifikācijas pakalpojumu tehnoloģiskās platformas ieviešanu, kuras uzdevums būs nodrošināt ērtākus un funkcionāli daudzveidīgākus eParakstīšanas pakalpojumus iedzīvotājiem, kā arī Latvijas sertifikācijas pakalpojumu atbilstību eIDAS regulai.

Šobrīd jaunradītais saknes sertifikāts tiks izmantots tikai tehnoloģiskās platformas ieviešanai. eParaksta lietotājiem parakstīšanai, dokumentu pārbaudei un citām darbībām tas būs pieejams pēc platformas pilnīgas ieviešanas un akreditācijas atbilstoši eIDAS regulai.

Drošs elektroniskais paraksts Latvijā tika ieviests 2006.gadā un nedaudz vairāk kā desmit gadu laikā tas ir lietots 14.7 miljonus reižu.