Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Barišņikovs lūdz piešķirt Latvijas pilsonību

ATGRIEŠANĀS VAI PROTESTS. Latvijā dzimušais baletdejotājs, ASV pilsonis Mihails Barišņikovs vēlas iegūt Latvijas pilsonību. Vēl nesen viņš pielīdzināja ievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa retoriku padomju laika vadoņu iedibinātajai kārtībai, no kuras viņš aizbēga pagājušā © F64

Pasaulslavenais Latvijā dzimušais baletdejotājs Mihails Barišņikovs, kurš ASV prezidenta priekšvēlēšanu laikā vērsās pret vēlēšanās nu jau uzvarējušo Donaldu Trampu, lūdz piešķirt viņam Latvijas pilsonību.

Visu Saeimā pārstāvēto politisko partiju frakciju pārstāvji šo lūgumu atzinuši par atbalstāmu, taču lēmumu pieņems nākamgad.

Jautājumu par pilsonības piešķiršanu Saeima ceturtdien nodeva Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā. Paredzēts, ka pilsonību māksliniekam varētu piešķirt par viņa īpašajiem nopelniem Latvijas labā.

Saskaņā ar ierasto pilsonības par īpašiem nopelniem Latvijas labā piešķiršanas procedūru nepieciešamās informācijas saņemšana no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes varētu prasīt mēnesi, līdz ar to lēmuma par pilsonības piešķiršanu pieņemšana Saeimā kopā varētu aizņemt apmēram pusotru vai divus mēnešus.

M. Barišņikovs vēstulē Saeimai un tās priekšsēdētājas vietniecei Inesei LībiņaiEgnerei paudis gandarījumu par to, ka tiek apsvērta šāda iespēja, kā arī atkārtoti apliecinājis vēlmi saņemt mūsu valsts pilsonību.

«Mana personīgā vēsture un attiecības ar Latviju ir labi zināmas. Kaut gan es atstāju Latviju pirms vairāk nekā 50 gadiem, es pavadīju savus pirmos sešpadsmit gadus tur, un tie veidojošie gadi ir bijuši pamats visām turpmākajām lietām manā dzīvē. Es tur ne tikai ieguvu savu svarīgo agro izglītību, bet arī ievirzi uz mākslu, kas ļāva man atskārst manu nākotni kā māksliniekam. Es arvien esmu pateicīgs par šo ievirzi, un mana pateicība par to būs mūžīga,» vēstulē latviski raksta M. Barišņikovs, kurš atzīstas, ka viņa vecāki uz Latviju atsūtīti to okupēt, taču tas nav traucējis viņam ar mūsu valsti attīstīt stipru saiti ar Latvijas tautu. M. Barišņikovs ir ASV pilsonis.

Barišņikovs mācījies Rīgas Horeogrāfijas skolā pie pasniedzējiem Ņinas Ļeontjevas un Jura Kaprāļa. M. Barišņikovs ieguvis divas zelta medaļas starptautiskos baleta konkursos - 1966. gadā Varnā un 1969. gadā Maskavā.

1974. gadā viesizrāžu laikā Kanādā Ļeņingradas Kirova vārdā nosauktā Operas un baleta teātra solists Barišņikovs palika Kanādā, vēlāk viņš pārcēlās uz ASV.